Mohou být slastné i strastné. S náročnou zkušeností po psychedelikách nově pomáhá Prostor integrace

15. leden 2024

Česká psychedelická společnost spustila nový harm reduction projekt Prostor integrace. Za cíl si klade pomoci s náročnou zkušeností po užití psychedelik. „Negativní zážitky z psychedelik si s sebou člověk bez dobré integrace může nést velmi dlouho. Když s nikým ten strastný zážitek nesdílí, tak může ovlivňovat jeho reálné bytí, třeba i několik let. Může se objevit i strach či úzkost ze smrti,“ říká Michal Zeman z České psychedelické společnosti.

„Zájem o tyto látky se neustále zvyšuje. Proto i počet psychedelických zážitků ve společnosti vzrůstá. Chceme pomáhat lidem s náročnou zkušeností. Doručujeme platformu, která obecně pokrývá dvě hlavní oblasti. Nabízíme celkovou osvětu, informace a odborné články. A ta druhá a důležitější část je síť odborníků z řad zkušených psychoterapeutů, psychologů a psychiatrů, kteří mají odbornost v rozšířených stavech vědomí,” pokračuje Zeman.

Čtěte také

Negativní zážitek z psychedelik neboli bad trip může zahrnout záchvaty paniky, děsivé vizuály nebo rozpad ega a psychologickou smrt. „I ze studií se ale ukazuje, že dobře integrovaný negativní zážitek může být pro náš seberozvoj prospěšnější než stavy podobné osvícení,“ vysvětluje Zeman.

Veškeré informace o možných podobách následků nepříjemných psychedelických zkušeností i seznam odbornictva, které s nimi může pomoci naleznete na stránkách projektu Prostor integrace.

Jakým způsobem o psychedelických látkách správně edukovat mládež? Jak si dosud stojí ketaminem asistovaná terapie v České republice? A jaké jsou predikce terapie psychedeliky do budoucna? Poslechněte si celý rozhovor s Michalem Zemanem a Martinem Duřtem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.