Moravskoslezské sportovní kluby a spolky dostanou od kraje 84 milionů korun

24. listopad 2023 07:40

Všechny sportovní kluby a spolky v Moravskoslezském kraji si mohly zažádat o finanční dotaci, kterou pravidelně uděluje Moravskoslezský kraj. Pro rok 2024 to bude celkem 84 milionů korun. O čtrnáct milionů korun více než posledně.

„Tento dotační program obecně se jmenuje TJSK, to znamená Tělovýchovné jednoty a sportovní kluby. Je to tradiční dotační program a podporuje veškeré sportovní kluby a spolky v Moravskoslezském kraji,“ říká náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Stanislaw Folwarczny (ODS).

Čtěte také

Teď už jde jen o schválení celkové dotace, protože kluby, spolky a jednoty na finance čekají. „Jsme rádi, že se to podařilo zadministrovat tak rychle. Doufám, že zastupitelé na prosincovém jednání tyto dotace schválí a že spolky obdrží první finance právě od Moravskoslezského kraje hned v prvním čtvrtletí, což je pro ně důležité,“ dodává náměstek.

A jak složité či jednoduché je pro jednotlivé subjekty na dotace dosáhnout? „Myslím, že je to jednoduché, protože administrace probíhá ve spolupráci s okresními servisními centry České unie sportu a kontakt ty spolky s centry mají průběžný a funguje to tak už pár let. Takže každý, kdo chce, na tu dotaci může dosáhnout, doplňuje Stanislaw Folwarczny.

Jedním z příkladů je třeba karvinský házenkářský klub. „Moravskoslezský kraj nám navýšil dotace zhruba o sto tisíc korun. Pravidelně s námi komunikují, máme s nimi dobrý kontakt a jsme za to velmi vděční. Peníze využijeme na cestování v Evropském poháru,“ říká Michal Brůna.

Podobné stotisícové navýšení dostanou třeba i ostravští volejbalisté a volejbalistky a další podobné kluby v kraji. Házenkáři Karviné aktuálně cestují k Evropskému poháru do Bosny a Hercegoviny.

Spustit audio