Mořští koníci i stroj času vznikají pod rukama jabloneckých výtvarníků

20. listopad 2018

Štětec, barvy, papír, ale také polystyren, dřevo a řada dalších materiálů a především nápadů a šikovných rukou je potřeba k výzdobě interiérů, kterými se zabývají Iva Jirošová a Rudolf Wronka.

Jejich interiérové dekorace jsou ozdobou mimo jiné i Centra Babylon. Tady už vytvořili Nemovy varhany, stroj času a řadu dalších instalací.

Na začátku uměleckořemeslného malířství byly pouze malby, ornamenty a dekorace, ale ty časem zasahovaly více do prostoru, až vznikly samostatné plastické objekty. Jejich základem je polyesterem, ale protože třeba výzdoba aquaparku musí odolávat povětrnostním vlivům i nenechavým prstům návštěvníků, využívají i moderní odolné materiály.

„Všechno to je ruční práce a všechno navrhujeme a děláme sami od první čáry na papíře až po samotnou instalaci,“ říká Iva Jirošová. Jenom štětec pro páci výtvarníků už zdaleka nestačí a musí ovládat řadu řemesel.  Větší a složitější kousky ale už vyžadují dřevěné konstrukce, což je práce pro zkušeného truhláře. Jinak si ale stačí sami. Výzdoba interiérů připomíná výrobu divadelních kulis. „Vlastně to jsou dlouhodobé, stabilní kulisy. Musí vydržet třeba patnáct, dvacet let než se investor rozhodne je vyměnit. Ale díky polystyrenu by mohly vydržet i sto let,“ upřesňuje Rudolf Wronka.

Artklasik. Místo, kde interiérové dekorace vznikají

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.