Mraveniště, Animárium, Hnízdo ilustrace. Písecká Sladovna nabízí dětem spoustu zážitků

13. listopad 2022

Největší dětská galerie v Česku sídlí v Písku. Zdejší Sladovnu už několik let úspěšně vede ředitel a nadmíru kreativní člověk Adam Langer. Galerii se podle jeho slov v současné době daří dobře

„Jsme rádi, že chodí poměrně dost návštěvníků a jsme vděční za možnosti, které můžeme ve Sladovně zkoušet. Také nás těší, že návštěvníci přistoupili na formát, ve kterém teď fungujeme. To jsou časové bloky – každá výstava, každý projekt má svůj pevně daný začátek a konec a trvá zhruba hodinu a půl. Zjistili jsme, že se tak můžeme návštěvníkům víc a intenzivněji věnovat,“ říká Adam Langer.

Velmi oblíbenou stálou expozicí písecké Sladovny je Mraveniště, v němž se děti i dospělí promění v mravence a poznají jejich život. Další stálou výstavou je Pilařiště. „To je prostor inspirovaný tvorbou Radka Pilaře pro nejmenší návštěvníky. Je tam místo i pro pohybový rozvoj,“ popisuje ředitel.

Sladovna nabízí také Animárium. „Tam je možné naučit se animovat, nebo spíš experimentovat a takovým velmi hravým a energickým způsobem objevit kouzlo animace a nahlédnout pod pokličku možností. Potom máme ještě Hnízdo ilustrace zaměřené na dětskou knižní ilustraci,“ zve Adam Langer.

Rozhovor s ředitelem písecké Sladovny Adamem Langerem o dalších projektech galerie si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související