Můj herecký sen? Já v roli Julie, DiCaprio jako Romeo, říká Eva Holubová

10. duben 2020
Rozhovor VR a MM

Ačkoliv Evě Holubové v osmdesátých letech při studiu na DAMU profesoři nepředpovídali zrovna světlou budoucnost, dnes patří mezi nejobsazovanější herečky v České republice. „Mohla bych se tu strefovat do jednotlivých pedagogů, ale mně se nechce. Jejich prognózy jsem nenaplnila. Tenkrát mě ta kritika uvnitř ale hodně svírala. Nechtěla jsem zkoušet, protože jsem se bála, že se ztrapním. Zachránili mě až Tomáš Vorel a Václav Marhoul,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy.

Až na avantgardní scéně divadla Mimóza prý ztratila Eva Holubová stud a autocenzuru. Režiséři Tomáš Vorel a Václav Marhoul herečku přesvědčili o jejích kvalitách. „Když jsem měla jít v Malostranské besedě poprvé na jeviště, tak jsem se rozbrečela. Chytla jsem Vorla za krk a řekla jsem mu, že tam nejdu. On mi řekl, že půjde se mnou a že si to užijeme. A to mi strašně pomohlo,“ vypráví herečka zlomovou životní zkušenost. Od té doby si dává pozor na to, koho si k sobě připustí a od koho zrovna přijímá kritiku.  

Eva Holubová vystudovala pražskou DAMU. Svůj talent zpočátku uplatnila jako členka avantgardních scén Sklep, Mimóza nebo Náhradní divadlo. Poprvé si ve filmu zahrála v krátkometrážní komedii režiséra Tomáše Vorla nazvané To můj Láďa (1981). Je držitelkou Českého lva za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Ene bene režisérky Alice Nellis. Dnes je nejvíce vidět na divadelních prknech pražského divadla Studio DVA.

I v době pandemie dochází Eva Holubová do pražského divadla Studio DVA. V rámci online přenosů se snaží divákům zpříjemnit domácí izolaci besedami s ostatními herci. Před prázdným hledištěm odehrála i derniéru své one woman show Hvězda. „Vážím si toho, na druhou stranu to není žádná velká věc. Velká je práce sestřiček a doktorů. Stále přemýšlím, co udělat pro to, abychom jim pomohli. To, že jim každý večer zatleskáme, je fajn, ale ti lidé nepotřebují naše milodary. Oni chtějí pracovat a pro tu práci chtějí mít pracovní podmínky,“ říká herečka v rozhovoru.

Jste hodně aktivní na Instagramu, kde máte aktuálně přes 150 000 fanoušků. Kolik času na něm trávíte?

Musím říct, že mám pauzy. Jsou dny, kdy mě vůbec nebaví ani internet, ani sociální sítě. U mě to začalo Facebookem. Při jednom natáčení jsem si všimla, jak skrz něj produkce všechno sdílí. Naučila jsem se to a založila svou oficiální stránku, přes kterou jsem si začala psát s diváky. Já nejsem pražská herečka. Spíš hraju po celé republice. Internet je dneska dostupný všude. Proto si tím krátím na cestách a nočních přejezdech čas. Na Instagramu se mi vytvořila skupina, kde převažují ženy. Bavíme se tam o stárnutí, politice, výtvarném umění nebo knihách. Baví mě to. Je to kontakt s lidmi, pro které hraju.

Jak se Eva Holubová staví k vystoupení bez diváků, která jsou v současné době vysílaná online? Jak vnímá přístup české vlády k pandemii? Co může udělat dlouhá pauza s psychikou herců? Vnímá v době pandemie českou pospolitost? Jak se podle ní dá dlouhá pauza smysluplně využít? Proč nepřemýšlí nad svou hereckou kariérou? Jak vzpomíná na Václava Havla? Na co se nejvíc těší při svém režijním debutu v pražském divadle Studio DVA? Jak vznikla její popularita na Instagramu? Dozvíte se v Rozhovoru Martina Minhy.

    

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.