Můj hudební život má několik škatulek, říká Petr Hanzlík, který mimo jiné vede kvarteto The Swings

1. červenec 2021

Skladatel, dramaturg, producent, zpěvák i externí režisér Českého rozhlasu České Budějovice. S hudbou spojil svůj život Petr Hanzlík. Žádné z profesí přitom podle svých slov nedává přednost před ostatními.

„Život mě vynesl od té jenom hudební stránky i k té organizační. Teď se tomu říká producent, prý to zní lépe. Zároveň se toho umělectví nechci zbavovat, takže moc rád zpívám s vokálním kvartetem The Swings i jinými kapelami. Protože jsem vystudovaný hudební skladatel, samozřejmě taky píšu. I když to vypadá, že toho je moc, tak spíš je to takový hudební život, který má několik škatulek,“ říká.

Petr Hanzlík je zakládajícím členem mužského pěveckého kvarteta The Swings a zároveň jeho vedoucím. „Lídr píše maily, řeší spoustu neřešitelných situací, pak se sejdeme v uzavřené místnosti zvané zkušebna nebo byt, kde si říkáme co a jak,“ popisuje své působení v kapele.

S kolegy z The Swings se potkával i během vynucené covidové pauzy. „Vokální kvarteto je zvláštní hudební stav věcí. Není to sbor, není to sólové zpívání a musí se udržovat, aby věci zůstaly v chodu. Je to, jako když máte krásné staré auto, veterána, kterého občas musíte projet, aby všechny tekutiny v něm plynuly,“ vysvětluje.

V roce 2020 měli The Swings oslavit třicáté výročí svého založení. Z toho ale sešlo a aktivity přesouvají do nadcházející sezóny. Vystoupí například 7. července na Setkání s hudbou v Soběslavi.

Od roku 2001 má vokální kvarteto stálé obsazení. Tvoří ho Petr Jindra, Pavel Švestka, Jiří Hruška a Petr Hanzlík. „Tady bych vypíchl, že našimi členy jsou Jiří Hruška, Pavel Švestka, ještě máme v kapele Jiřího Růžičku, Víta Fialu a píseň Humoreska nám napsal Jiří Slíva, takže jsme taková zahrádka. Pouze Petr Jindra a moje maličkost z ní vyčnívají,“ směje se Petr Hanzlík.

Ženský element v kapele nepostrádají. „Jeden škaredý hudební bonmot říká, že ženský do kapely nepatří, což není úplně pravda, ale nám to takhle vyhovuje. Stejně tak nám vyhovuje čtyřhlas. Za tu naši třicetiletou éru s námi vystupovaly dvě zpěvačky, ale současný stav nám vyhovuje a myslím, že i sluší,“ dodává Petr Hanzlík.

Celý rozhovor s Petrem Hanzlíkem včetně písní kvarteta The Swings si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související