Musíte si zapálit do hodiny po probuzení? Pak jste závislí na nikotinu, vysvětluje adiktolog Adam Kulhánek

18. únor 2022

Na odvykání je třeba se připravit. Spousta kuřáků udělá tu chybu, že zahodí krabičku a čeká, co to s ním bude dělat, vysvětluje Adam Kulhánek, vedoucí Centra pro výzkum a prevenci užívání tabáku.

„Je třeba si uvědomit, proč chci přestat kouřit. Je důvodem zdraví, rodina nebo finance? Vnitřní motivace je naprosto klíčová. Musíte se připravit na situace, ve kterých si zapalujete. I kuřáci, co vykouřili dvě krabičky denně, to nakonec zvládli.“

Je třeba řešit i spouštěče kouření

Může být mezistanicí elektronická cigareta nebo zahřívaný tabák? „Záleží na konkrétní situaci kuřáka. U některých to naopak vedlo k navýšení dávek nikotinu. Nejlepší je za odborné pomoci řešit změnu chování, spouštěče kouření a abstinenční příznaky. Závislost na nikotinu se pozná i podle toho, že si do hodiny po probuzení musíte dát cigaretu. Čím dřív si musíte zapálit, tím je ta závislost vyšší,“ vysvětluje Adam Kulhánek.

Když kouří rodiče, je riziko pro děti zvýšené, ale neznamená to, že začnou kouřit. Jak dodává Adam Kulhánek, je třeba vést děti k aktivnímu životnímu stylu. "Většina se rozkouří v dospívajícím věku, kdy je mozek náchylnější k závislosti. Když dítě řekne: Ale ty taky kouříš, můžete vysvětlit, že se vám kouření těžko zbavuje, a kdybyste byli ve stejném věku, chovali byste se jinak."

Jak škodí kouř dýmky? Jak se v Česku projevil protikuřácký zákon? Je pravda, že se při odvykání kouření přibírá na váze?

Spustit audio

Související