Muzejní noc, pohádky na Sovinci, Janáčkův festival... Vyberte si z našich tipů

27. květen 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

DIvadelní maraton ve Frýdku-Místku
Ve Frýdku-Místku v pátek začíná třídenní maraton slavných operních a muzikálových představení. V pátek to bude od půl osmé večer Dvořákova Rusalka, v sobotu od osmi Rebelové a na neděli jsou v plánu hned dvě představní, Procházka slavnými muzikály a Drákula. Vše v případě příznivého počasí na náměstí frýdeckého zámku.

Dny města Orlové
O víkendu bude také rušno v Orlové. V areálu Letního kina totiž v pátek v 15:30 začínají Dny města Orlové. Pro dobrou náladu budou hrát kapely Legendy se vracejí, Poetika či zpěvačka Lenny. Sobotní program začíná už v 11 hodin dopoledne.

Petr Horálek v Kupe
Hostem klubu Kupe v Opavě bude úspěšný astronom a fotograf Petr Horálek. Řeč bude mimo jiné o cestách za vědou či o úspěších jeho astronomických snímků, které pravidelně zveřejňuje NASA. Začátek besedy je v 18 hodin. 

Mendelova muzejní noc v Novém Jičíně
V Novém Jičíně můžete v pátek zažít Mendelovu muzejní noc. Navštívit můžete od 17 do 22 hodin Žerotínský zámek, Městskou knihovnu, Návštěvnické centrum i Baštu městského opevnění. Všechny instituce propojuje i zábavná pátrací hra, která prozradí více o letošním jubilantovi, Johannu Gregoru Mendelovi.

Opavský městský biatlon
V Opavě se pak po celý pátek bude sportovat. V Opavském městském biatlonu se dopoledne utkají žáci základních škol, od 14 hodin odpoledne si v běhu a střelbě můžete zasoutěžit také. Vše se uskuteční na Horním náměstí. 

Hudebně poetický večer na porubském zámku
Na hudebně poetický večer jste pak zváni na Zámek Poruba v Ostravě. Od 18 hodin uslyšíte byzantské hymny a tradiční řecké zpěvy, básně i hudbu Slávka Klecandry.

Sobota

Ostravská muzejní noc
Volný vstup a netradiční program až do pozdních nočních hodin. To je 13. ročník Ostravské muzejní noci. Letos se do ní zapojilo 26 ostravských organizací. Navštívit tak můžete nejrůznější galerie, muzea, ale také třeba Radnici města Ostravy, Lidovou konzervatoř či TyfloCentrum. Program začíná většinou v 17 až 18 hodin.

Frýdecko-místecký veletrh
Ve Frýdku-Místku druhým dnem pokračuje Frýdecko-místecký veletrh. Zaměřený je na zájmy celé rodiny, domov, energie, stavebnictví, zahrada i hobby. Koná se v hale Polárka a dnes je přístupný od 9 do 18, zítra pak do 17 hodin.

Kolotoč prima pohádek na Sovinci
Na  Sovinci se o víkendu roztočí Kolotoč príma pohádek. S malým předstihem tak můžete oslavit Den dětí na zakletém hradě. Program plný příběhů, šermířů, výcviku dravců a prohlídek hradu začíná po oba dny v 9 a končí v 18 hodin.

Zábava pro děti na Landeku
S dětmi jste v sobotu zváni také na ostravský Landek. Tam je pro ně připravena trasa plná zábavných úkolů a setkání s bytostmi z landeckých pověstí. To vše od 10 do 16 hodin.

Divadlo na Hukvaldech
Hrad Hukvaldy v sobotu oživí legendy o našich známých zbojnících. Komedii o fiktivním setkání tří zbojníků bude hrát Divadlo bez střechy, a to od 11, 13, a 15:30 hodin.

Program pro děti v Bruntále
V Bruntále v sobotu myslí na děti. Program k jejich blížícímu se svátku, ve kterém si přijde na své celá rodina, začíná ve 12 hodin v Městském parku. Připraveny jsou pohádky, zábavná stezka, vystoupení žáků místní ZUŠ či večerní promítání v letním kině.

Mezinárodní festival dechových hudeb v Příboře
V Příboře se v sobotu uskuteční Mezinárodní festival dechových hudeb. Hrát se bude od 10 hodin na náměstí Sigmunda Freuda a od 15 hodin v Městském parku.

Hod kládou v Novém Jičíně
A ještě pozvání do Nového Jičína. Pokud si troufáte, můžete v sobotu dopoledne vyzkoušet soutěž v opravdu netradiční disciplíně, hodu kládou. Soutěží ženy, muži i děti. Registrace zájemců je od 9 hodin u hotelu Salaš.

Neděle

Prohlídka věže ostravské Nové radnice
Cestu do středu věže můžete absolvovat v centru Ostravy. Na netradiční prohlídku vnitřku vyhlídkové věže Nové radnice jste zváni na 11., 13., 15. a 17. hodinu.

Pouťové veselí ve Štramberku
Pouťové veselí v neděli ovládne Štramberk. Duchovní rozměr nabízí slavnostní mše svatá od 10 hodin a pak od 14:30 kulturní pásmo v kostele svatého Jana Nepomuckého. Náměstí pak bude po celý patřit stánkařům a kolotočům.

Kácení máje v rožnovském skanzenu
Ve Valašském muzeu v přírodě si můžete připomenout starou lidovou tradici Kácení máje, a to v režii Valašského souboru písní a tanců Zákopčan. Začátek programu je ve 14 hodin v areálu Dřevěného městečka.

Tip pro sportovce
V Markvartovicích na Hlučínsku bude v neděli slavnostně otevřena nová cyklistická dráha. Předvedou se na ni mimo jiné i profesionální jezdci, chybět nebude ani jízda velocipédů a jednokolek. Vše začíná ve 14 hodin.

Zábavné odpoledne v Brušperku
Své děti můžete v neděli vzít na Zábavné odpoledne u přehrady Brušperk. Od 14 hodin tam budou pro ně připraveny nejrůznější atrakce, soutěže i tvůrčí dílny.

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka
A rozhodně nesmíme zapomenout, že začíná Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. A to Zahajovacím koncertem v Domu kultury města Ostravy. Na programu je samozřejmě Janáčkova Sinfonietta a také dva opusy Richarda Strausse.  Začátek je v 19 hodin.

Spustit audio