Oslavy Dne Země, setkání modelářů, Fauna trhy... Vyberte si z našich tipů

18. duben 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Oslavy Dne Země

Dnem úklidu bude v Bruntále tato sobota. Do společné práce se můžete zapojit od 9 hodin. Srazy zájemců jsou na různých místech, například u Petrina u Úřadu práce či u Sauny.

V Krnově se pak ke Dni Země koná tradiční jarmark. Na Hlavním náměstí bude živo už od 10 hodin dopoledne. Chybět nebudou řemeslníci, stánkaři a také Smokeman či místní včelaři.

A Den Země můžete oslavit společně s dětmi i v Ekocentru Hubert na Hukvaldech. Program začíná ve 14 hodin a připravena je tvůrčí dílna, nejrůznější hry i přednášky.

V neděli pak Den Země oslaví v Opavě. A to v případě příznivého počasí na náměstí Osvoboditelů a v Janáčkových sadech. Aktivity pro malé i velké jsou připraveny mezi 13. a 18. hodinou.

Čtyřlístek

Tomáš Kočko v Kobeřicích
V Kobeřicích na Hlučínsku v pátek večer vystoupí Tomáš Kočko a orchestr. Na koncert jste zváni o půl osmé večer do Obecního domu.

Brány památek dokořán
Radnice v Novém Jičíně se otevře veřejnosti, a to v rámci aktivity Brány památek dokořán. V pátek mezi 9. a 17. hodinou si můžete prohlédnout třeba zasedací místnosti či radniční věž, a také výstavu historických fotografií.

Jan Kynčl hraje Karla Kryla
Koncert k výročí Karla Kryla se v pátek chystá v ostravském klubu Parník. Krylovy písně ožijí od 19 hodin v podání hudebníka Jana Kynčla.

Rudy Linka v Opavě
V Opavě zas vystoupí muzikant Rudy Linka, a to netradičně ve své divadelní stand up show. Ta začíná v 19 hodin v klubu Art.

Modeláři v Ostravě

Všichni milovníci modelových železnic jsou zváni na Jarní modelářské setkání. To se uskuteční o víkendu v prostorách Základní umělecké školy Ostrava-Svinov, vždy od 9 do 17 hodin.

K vidění budou dokončená i rozpracovaná modelová kolejiště, modulový layout o délce téměř 30 metrů, modely lokomotiv a vozů podle českých vzorů. Na místě bude možné zakoupit i stavebnice a modelářské potřeby pro začínající i pokročilé železniční modeláře a zájemce o modelovou železnici.

Další podrobnosti včetně informace o vstupném najdete na webu KŽM Ostrava.

Železniční model (ilustrační foto)

Přehlídka trofejí jelení a dančí zvěře
V Liptani na Osoblažsku v sobotu začíná velká chovatelská přehlídka trofejí jelení a dančí zvěře. Zahájena bude ve Velkém sále Společenského domu v 9 hodin dopoledne. Navštívit ji můžete až do 18. hodiny. V neděli pak mezi 9. a 12. hodinou.

Loutkohraní v Horním Benešově
V Horním Benešově se v sobotu koná Loutkohraní, tedy 2. ročník divadelního festivalu pro děti. Program plný pohádek začíná ve 13 hodin ve Sportovní hale.

Fotografický workshop s Martinem Popelářem
Ostravská Galerie výtvarného umění láká na Fotografický workshop s Martinem Popelářem. Dozvíte se na něm spoustu informací o pouličním fotografování a naučíte se různé styly. Akce se koná v sobotu se začátkem ve 14 hodin.

Fauna trhy

Ostravská Černá louka bude v neděli dopoledne patřit všem chovatelům. Fauna trhy můžete navštívit od 9 do 12 hodin. Fauna trhů se pravidelně účastní na tři stovky prodejců a chovatelů zaměřených na okrasné ptactvo, teraristiku i akvaristiku, bezobratlé živočichy, také na drobné savce. Najdete zde také krmiva a chovatelské potřeby.

Další podrobnosti najdete na webu fauna-trhy.cz.

Snímek z voliéry chovné haly loriů v Janově u Litomyšle

Sousedské setkání s Makovicí
Nedělní odpoledne v Ostravě-Porubě patří Sousedskému setkání a ochutnávce jídel, které si lidé přinesou s sebou. Setkání začíná v 15 hodin – v případě příznivého počasí u dětského hřiště ve dvoře za Komunitním centrem Makovice, v případě nepříznivého počasí v prostorách Makoviček. Komunitní centrum najdete naproti krevního centra na  adrese 17. listopadu 600/28.

Festival neprofesionálních komorních a symfonických těles
V Příboře si v neděli můžete zajít na další z koncertů z dvoudenního Festivalu neprofesionálních komorních a symfonických těles. Začátek je v 18 hodin v sále Kulturního domu Příbor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.