Otevření Grossmannovy vily, Ukliďme Česko, Den ptactva v zoo... Vyberte si z našich tipů

4. duben 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Veřejnosti se po rekonstrukci otevřela Grossmannova vila, kterou najdete v Ostravě poblíž krajského úřadu. Pohádkový palác ostravského stavitele a architekta Františka Grossmanna je po rozsáhlé a náročné rekonstrukci v podobě, jakou měl v roce 1924. Pravidelné prohlídky budou každý týden od pátku do neděle. Prohlídku lze rezervovat v rezervačním systému na stránkách vily, kde také najdete informace o otevírací době a výši vstupného, a také detaily z historie.

Re Fashion na Černé louce
V pátek v 9 hodin startuje v areálu Výstaviště Černá louka v Ostravě festival udržitelné módy Re Fashion. Dvoudenní akce představí nejen módu, ale i oděvní a bytové doplňky. Chybět nebudou ani workshopy, kreativní dílny, besedy či přednášky. Součástí programu je i módní přehlídka.

Páteční koncerty: Mucha, Krhut a Vladivojna

Vladivojna v Novém Jičíně
Stará pošta v Novém Jičíně hostí koncert zpěvačky, textařky a hudební skladatelky Vladivojny La Chia. Uskuteční se v pátek a začíná ve 20:05. Performerku na scéně doplní formace ve složení kytara, klávesy, baskytara a bicí.

Krhut v Krnově
Písničkář Jiří Krhut v pátek zahraje a zazpívá na koncertě v Kofola Music Clubu v Krnově. Začíná ve 20 hodin.

Mucha v Kopřivnici
MusicBar Drago v Kopřivnici hostí koncert kapely Mucha z Brna. Čtyřčlenná formace v čele s frontmankou Nikolou Muchou zahraje v pátek od 19 hodin.

Nikola Mucha v knize Marie Kieslowski Je všechno dobrý?

Sobotní akce Ukliďme Česko

V rámci akce Ukliďme Česko můžete přiložit ruku k dílu na hlučínské Štěrkovně. Sraz fanoušků, příznivců a pořadatelů festivalu Štěrkovna Open Music je v areálu Hlučínského jezera na basketbalovém hřišti v 9 hodin.

A uklízet se bude třeba taky v Píšti na Hlučínsku. Zájemci se sejdou v 9 hodin u obecního úřadu, s sebou si vezměte pracovní rukavice.

Na Vítkovsku budou dobrovolníci uklízet modrou turistickou trasu z Vítkova do Podhradí a v případě velkého počtu zájemců i cestu Vítkov-Nýtek-Annino Údolí-Podhradí. Sraz je v 9 hodin na náměstí Jana Zajíce ve Vítkově před infocentrem.

Akce Ukliďme Česko v Bojkovicích

Sázení stromů
Občanské sdružení Služovice a Vrbka z Hlučínska zve na společné sázení stromů. Sázet se bude v obecním lese od 9 hodin. S sebou si vezměte rýč nebo motyku, hrábě a pracovní oblečení. Doprava na místo je zajištěna, odjezd je od služovické radnice v 8:40, od hasičárny ve Vrbce pak v 8:50.

Den ptactva v Zoo Ostrava 

Ostravská zoologická zahrada chystá na sobotu u příležitosti Dne ptactva speciální program. Ve stejný den obnoví po zimní pauze komentované prohlídky dvou hektarových pěstebních skleníků v botanickém zázemí zoo.

Ptačí program začne speciální ornitologickou procházkou. Sraz zájemců je v 9:30 u vstupu do zoo (u výběhu plameňáků). Procházka potrvá asi hodinu. Pro snadnější pozorování ptáků je dobré vzít si s sebou dalekohled, příp. určovací klíče a atlasy. Vhodná je také pohodlná a nepromokavá obuv do terénu.

Mezi 12. a 16. hodinou pak budou připraveny v učebně Saola (1. patro nad restaurací Saola) aktivity na ptačí téma: poslouchání ptačích hlasů, poznávání ptačího peří a ptačích vajec, výstava budek a další ptačí aktivity. Lidé zde také najdou náměty a inspirace, jak se zapojit do pomoci ptákům třeba na své zahradě – mohou například vyvěsit vhodnou budku, vysadit plodonosné keře či instalovat pítko pro ptáky. Představen bude i Pták roku 2024, kterým se stal rehek domácí.

Nositelé ptačího příjmení budou mít tento den tradičně zvýhodněné vstupné do ostravské zoo. Musí se ale prokázat průkazem totožnosti.

Špaček obecný

Honza málem králem
Honza málem králem, to je nedělní pozvánka na muzikálovou pohádku na motivy filmové předlohy režiséra Bořivoje Zemana a scénáře Oldřicha Kautského. S dětmi na ni můžete zajít do hlavního sálu českotěšínské Střelnice, představení začíná v 15 hodin.

Marie Rottrová v Kopřivnici
Na koncert popové stálice Marie Rottrové můžete v neděli zajít do Kulturního domu v Kopřivnici. Začíná v 19 hodin.

Heliodor Píka v Krnově
Městské muzeum Krnov ve Flemmichově vile zve na výstavu nazvanou Heliodor Píka a československý zahraniční odboj na východní frontě. K vidění je do 23. června. Vznikla ve spolupráci se Slezským zemským muzeem v Opavě k připomenutí 75. výročí justiční vraždy Heliodora Píky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.