Můžeme hrát s nejlepšími, těší se trenér Novotný na Parahockey Cup. Chválí i spolupráci s Američany

2. říjen 2023

V Ostravě v pondělí začíná International Parahockey Cup. Vedle české reprezentace se zúčastní také Kanada, Spojené státy a mezinárodně složený tým. O turnaj je mezi fanoušky tradičně velký zájem a také parahokejisté se těší na plné tribuny Ostravar Arény.

„Moc si ceníme, že pro nás organizátoři ten turnaj dělají. Máme zase možnost, hrát s nejlepšími týmy na světě,“ těší se trenér reprezentace Jakub Novotný.

Ostravský rodák a brankář Martin Kudela sice předprodej vstupenek nesledoval, ale je přesvědčen, že atmosféra bude zase výborná. „Jak se hýbe prodej lístků, nevím, ale na turnaj se moc těšíme. Snad budou zápasy stát za to. Hodláme si to užít naplno,“ říká pro Radiožurnál Sport.

Příprava s Američany

Stejně jako v loňském roce se česká reprezentace už před turnajem a v jeho průběhu učí od těch nejlepších. „Máme domluvený kemp s americkou reprezentací, který nám hodně dává. Letos to bylo podruhé a zase jsme se hodně naučili. Doufám, že bude tahle spolupráce pokračovat,“ přeje si Novotný.

„My jako trenéři jsme ten sport nikdy nehráli, takže neznáme spoustu detailů, které ulehčují hru jednotlivým hráčům. Kluci si mohli zkusit a odkoukat od amerických hráčů, co specifického dělají. Doufám, že si z toho něco odnesli, protože to je hlavní cíl. V americkém přístupu se nám líbí ta soutěživost, takže se ji snažíme taky aplikovat, vysvětluje Novotný aspekty, ve kterých chce tým posunout.

Rozdíl ve střelbě

I brankář Martin Kudela ochotný přístup americké reprezentace hodnotí velice pozitivně. „Jejich tým je nejlepší na světě a ti kluci jsou fakt příjemní. Dá se s nimi pokecat a rádi poradí. Je na nich vidět, že by měli rádi konkurenci na vyšší úrovni,“ říká český gólman a doplňuje, že největší rozdíl je ve střelbě.

„Hlavně když je naši hráči nechají přijet na metr od mě. To je pak nechytatelné. Jejich střely mají daleko vyšší razanci. Nevím, jak to dělají, ale jsou o dost rychlejší.“

V pondělí bude Kudela čelit od 18 hodin střelám Kanaďanů. Na jarním světovém šampionátu prohráli Češi s druhým nejsilnějším týmem světa v základní skupině jen 1:2.

autoři: David Procházka , lis
Spustit audio

Související

Sledujte nás