Na antigenní testy zdarma můžete nově každé tři dny. V Praze o ně zatím není velký zájem

1. únor 2021 13:09

Na antigenní test zdarma můžou lidé v Česku chodit od pondělí 1. února častěji. A to každé tři dny. Změnu odsouhlasila minulý týden vláda. Doteď musel být mezi vyšetřeními interval alespoň pět dnů. Odběrová místa v pražských nemocnicích jsou obsazená jen minimálně.

Možnost nechat se otestovat častěji má pomoct hlavně přeshraničním pracovníkům dojíždějícím do Německa. Zatímco v Sasku jim stačí dva testy týdně, Bavorsko chce nové potvrzení každé dva dny. Povinné testování pendlerů chtělo původně od 1. února zavést i Rakousko, nakonec to ale zatím odložilo.

České ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo nabídnout bezplatné antigenní testování nově každé tři dny i kvůli výskytu nových mutací koronaviru, které jsou nakažlivější než původní varianta.

Zatímco v polovině prosince byly termíny testů plné, nyní jsou na většině odběrových míst v pražských nemocnicích obsazené jen minimálně, vyplynulo z údajů rezervačních systémů nemocnic. Ve většině nemocnic si tak můžete termín odběrů zarezervovat i na dnešní den.

autoři: Anna Horáčková , jp
Spustit audio