Na Jubilejní zemské výstavě nechyběl americký bar s černošskou obsluhou či turecká kavárna. Vrcholem byla Křižíkova fontána

Sté výročí první průmyslové výstavy oslavila Praha roku 1891 velkolepou Jubilejní zemskou výstavou. Byla tehdy projevem sebevědomí a úspěchu emancipujícího se českého národa. Při její přípravě se uvažovalo o několika lokalitách, nakonec ale výbor rozhodl o výstavbě nového areálu na rozhraní Holešovic a Bubenče.

Stavba byla zahájena na jaře roku 1890, v září ale postihla Prahu povodeň, která zatopila staveniště a způsobila pád Průmyslového paláce, který byl první montovanou ocelovou konstrukcí kombinovanou se sklem v českých zemích. Vše se ale podařilo dokončit včas.

Výstava byla přehlídkou zemědělství, průmyslu, ale i společenského života. Nechyběl ani americký bar s černošskou obsluhou či turecká kavárna. V Balónové aréně se vedle příležitostných produkcí se slony a šelmami vypouštěly balóny, hned první let balónu Kysibelka ale skončil havárií.

Hlavní atrakcí se však stala fontána, kterou navrhl „český Edison“ František Křižík. Zářící vodotrysky nasvětlovalo na padesát barevných reflektorů. Během výstavy byla také otevřena Petřínská rozhledna inspirovaná Eiffelovou věží, kterou členové Klubu českých turistů okoukali na Světové výstavě v Paříži.

Spustit audio