Na konci života všichni přiznáme bankrot, říká propagátorka hospicové péče Marie Svatošová

10. prosinec 2018

Chtěli byste strávit poslední chvíle svého života doma? Pokud ano, jste na tom jako většina Čechů. Právě důstojnému umírání zasvětila svůj profesní život doktorka a propagátorka hospicové péče Marie Svatošová. „Lidé smrt vytěsňují, nechtějí na ni myslet,“ upozorňuje v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Dobrá smrt? Existuje. Alespoň podle Marie Svatošové. „Dobrá smrt přichází po naplněném životě, kdy tu člověk udělal, co udělat měl. Každý tu jsme z nějakého důvodu. Dobrá smrt přichází po životě, kdy toho člověk mnoho nenapáchal, a pokud napáchal, tak toho lituje,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.

A dodává něco, na co se často zapomíná. I po životě, který je možné označit jako „zpackaný“, totiž může dobrá smrt přijít – často právě v hospicu. „Lidé litují toho, co napáchali. A pak je vyhráno.“

Umírající z rodin, kde není láska, se do hospicu ani nedostanou, říká lékařka Marie Svatošová

Marie Svatošová

Lékařka Marie Svatošová, zakladatelka a vůdčí osobnost českého hospicového hnutí svůj život do velké míry zasvětila lidem, kteří odcházejí z tohoto světa, a dokázala si zachovat optimismus a veselou mysl.

Před smrtí prý nejvíc litujeme pokažených vztahů a nevyužitého času. „Život je obrovská a jedinečná šance. Lidé často litují, že svůj drahocenný čas nevyužili dostatečně. Na konci života všichni přiznáme bankrot.“

Hospice mění společnost

I díky mnohaletému působení Marie Svatošové hospiců v Česku přibývá. A přestože by se mohlo zdát, že jejich služba je určena především umírajícím, faktem je, že zdravým lidem toho také přinášejí hodně. 

„Každý, kdo do hospice vstoupí, z něj odchází proměněný. Přerovná si věci v hlavě. Uvědomí si, že život jednou skončí. To hlavní, co hospice přinášejí, je pozvolná proměna společnosti.“

autoři: Lucie Výborná , als

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.