Na koupaliště v Hlinsku se po 40 letech vrátí plavci

2. květen 2019 10:40

Místo zrezavělého zábradlí ostrůvky, místo rozpadlého betonu pláže. Uzavřenou plovárnu v Hlinsku čeká kompletní proměna. Vedení města ji chce nechat přestavět na koupací biotop za desítky milionů korun. Přípravné práce už začaly.

Betonové části bazénu se drolí a jsou zarostlé lišejníky, zábradlí je rezavé a do vody by vlezl málokdo. Plovárna byla naposledy v provozu v roce 1980, od té doby chátrá a nádrž v posledních letech využívali jen rybáři.

Hlinecká radnice chce nechat postavit koupací biotop. Ten bude mít dvě hlavní části - lagunu s rostlinami pro čistění vody a nádrž pro plavce. Všechno bude nutné zbourat a postavit znovu.

Plánovaná kapacita je až 700 návštěvníků denně, maximální hloubka bude skoro tři metry, kolem biotopu bude ochranný val, hřiště na plážový volejbal, parkoviště, nové budovy pro převlékání a také stánky s občerstvením.

Na jaře začalo vyčistění areálu a kácení stromů a keřů. Vybraný je dodavatel stavby a dělníci by na koupališti měli začít pracovat příští měsíc.

Přírodní koupací biotop Hlinsko

Celková vodní plocha areálu bude 21 tisíc metrů čtverečných, denní kapacita areálu by měla být 420-700 osob. Na koupališti by nemělo chybět 15 převlékáren, 6 venkovních sprch, 50 stojanů na jízdní kola nebo dvě hřiště na volejbal.

Proměna plovárny potrvá skoro rok a nebude levná. Hlinsko za novou plovárnu zaplatí 36 milionů korun. Pokud stavbaři nenarazí na nějaké komplikace, měli by biotop dokončit příští rok v květnu. A to by znamenalo, že plavci sezónu 2020 na nové hlinecké plovárně stihnou.

Plavecká část bazénu bude mít hloubku 2,85 m. Projekt nového koupaliště počítá i s 42 tunami solitérních kamenů

Související