Na kriminálky kouká hodně žen, tak musí být jedna i mezi vyšetřovateli, říká producent seriálu Místo zločinu České Budějovice

4. leden 2023

Už se vraždilo a kradlo v Plzni a Ostravě, teď jsou na řadě České Budějovice. Další řada kriminálního seriálu Místo zločinu se odehrává na jihu Čech. První ze třinácti dílů mohli diváci sledovat na obrazovkách České televize v pondělí.

V partě detektivů nechybí žena, což je podle producenta seriálu Místo zločinu České Budějovice Martina Froydy žádoucí. „Většinu diváků těchto seriálů tvoří ženy a ty tam rády vidí ženskou postavu. Dříve bylo neobvyklé, že se v hlavních úlohách kriminálek objevovaly ženy, ale dneska už je to normální,“ říká.

Věří, že sympatie diváků si krom ostatních detektivů získá major Karel Dvořák v podání Davida Novotného. „Je to rovný, přímý člověk, poměrně intenzivní ve svých názorech. Nese si s sebou minulost ze zpravodajských služeb a jeho chování je někdy přímočaré, nevyhýbavé a problematické pro okolí,“ popisuje.

Producent Martin Froyda dodává, že je těžké a zároveň velice důležité sestavit partu hlavních hrdinů tak, aby mezi nimi byla chemie a harmonie. To se pak odrazí na sympatiích diváků.

Čtěte také

Tvůrci krimisérie se setkali se skutečnými vyšetřovateli, aby s nimi konzultovali některé konkrétní případy. Jelikož kriminalita v jižních Čechách je poměrně nízká, zasadili sem i zločiny z jiných regionů.

„V seriálu jsme se snažili představit rozmanitost celých jižních Čech a každý díl jsme situovali do jiné části kraje. V tomto ohledu je to velice pestré. Jeden díl se odehrává na břehu Vltavy v blízkosti Českého Krumlova u hradu Dívčí Kámen, další v okolí Borové Lady, v Třeboni, Táboře a samozřejmě i v Českých Budějovicích na náměstí,“ vyjmenovává Martin Froyda.

A nějaká pikantnost z natáčení? „Já bych vzpomněl na jednu takovou, dnes už humornou situaci. V jednom z dílů jsme natáčeli keltské obřady a někdo si vymyslel, že pustíme hořící kolo od starého trakaře po louce. To bude hořet a půjde o zajímavý efekt. Louku jsme na to tedy připravovali, museli jsme odvézt všechny naše maringotky, přívěsy, auta. Jeden vůz tam ale zůstal, patřil pomocnému režisérovi, který mezitím odjel natáčet do Českého Krumlova. Vyloučili jsme, že by se k němu kolo rozjelo. Ale co se nestalo, zamířilo přímo nechtěným směrem. Naštěstí poblíž stáli rekvizitáři a srazili ho v poslední chvíli,“ odpovídá producent.

Celý rozhovor s producentem Martinem Froydou o seriálu Místo zločinu České Budějovice si poslechněte online.

Spustit audio

Související