Na místo ústavního soudce si může člověk počkat, ale své děti znovu vyrůstat neuvidí, říká Jan Kysela

31. leden 2019

Ústavní právník Jan Kysela patří mezi nejmladší vysokoškolské profesory u nás, stejně tak mezi vlivné osobnosti veřejného života. 

Nedávno se vyjádřil také vůči prezidentovi a mluví o něm i v kontextu svého možného jmenování do funkce ústavního soudce České republiky. „Je těžké rozlišit, jestli se happening Miloše Zemana omezuje na dobu, kdy má v ruce trenýrky, nebo pokračuje, když vezme do ruky ústavu,“ říká.

Jeho politické působení v naší zemi je zatížené určitými prvky, které lze povžovat za mstu, například vůči sociální demokracii nebo k jejím konkrétním představitelům. Myslím, že nepatřím mezi nejoblíbenější právníky v hradních kruzích. Tedy považuji za nepraděpodobné, že by z Hradu taková nabídka přišla,“ dodává.

Prozatím se na to necítím

Kysela vysvětluje, že je za to rád, protože se na tuto pozici prozatím necítí.

„Především kvůli erudici. Nemám vyloženě intenzivní ztah k platnému právu a stále více se pohybuji v jiných mimoprávních odvětvích a v oblasti teorie. Navíc mám dvě malé děti. A připadá mně, že to, že se jim nevěnujete, se nedá dohnat. Na jiné věci si můžete počkat, třeba na místo soudce Ústavního soudu. I bez téhle pozice můžete prožít plnohodnotný život. Nechtěl bych si to, že jsem neviděl děti růst, vyčítat,“ říká odborník.

Nejhorší důsledek kauzy ovlivňování soudce je nedůvěra a pocit nerovnosti ve společnosti.
Jan Kysela

Emoce filtruji

Jak je pravděpodobné, že by poslanecká sněmovna odsouhlasila ústavní žalobu na prezidenta? „Jde o to, v jaké míře se všichni shodneme na tom, co je v jednání prezidenta na hraně nebo už za hranou. A také do jaké míry porušuje ústavu, nebo ji neporušuje. Do hlavy poslancům nevidím,“ uzavírá.

Fico bude jako ústavní soudce pouze chráněn před svou skříní plnou kostlivců, říká Ladislav Snopko

Ladislav Snopko, slovenský archeolog a politik, bývalý ministr kultury a poslanec zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja

Ladislav Snopko působil v politice řadu let. Jako slovenský ministr kultury stál ve vládě premiéra Milana Čiča a s nadhledem komentuje současnou legislativní i výkonnou garnituru ve své zemi a snahu bývalého předsedy vlády Roberta Fica stát se ústavním soudcem. „Je to složitá situace, protože Fico udělá vše, aby jím byl,“ říká.

Právník rád hovoří s lidmi tváří v tvář a stále stejným tónem. „Za poslední dobu se mně stalo snad jednou, že jsem projevil větší emoce. Šlo o kauzu poslaneckých trafikantů. Emoce mám, ale filtruji je,“ říká.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s hostem Osobnosti Plus. Jan Kysela vysvětlí, kdy si okolí začalo všímat jeho vloh pro komunikaci a empatii s druhými.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související