Na Náchodsku mají netradiční tábor, kde se děti naučí jezdit na koni a také se o zvířata postarat

7. červenec 2021 08:29

Tisíce dětí tráví začátek prázdnin na letních táborech. Na většině z nich si volný čas zpestří nejrůznějšími hrami nebo třeba koupáním. Zavedeme vás na místo, kde se děti učí jezdit na koni a současně se o tahle zvířata starat. Nedaleko obce Proruby na Náchodsku zjišťoval informace reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Na okraji obce Proruby je kromě pastvin, kde se mimo jiné pasou nádherná hříbátka, také krytá hala, která slouží jako jízdárna. Pod vedením vedoucí tábora je v jízdárně právě všech 15 účastníků tábora.

Správně by se mělo říci účastnic, protože jde o dívky mezi 8 až 15 lety. Momentálně cvičí na koních, zpevňují správný sed a učí se, jak se zvířetem pracovat i ve chvíli, kdy stojí. Na hřbetu koně se otáčí, lehají si na něj a před chvílí dokonce jedna z účastnic udělala na koni holubičku.

Potom všechny čeká jízda, na to se asi těší nejvíc. A budou jezdit jak na osedlaných, tak i na neosedlaných koních.

Jak vypadá běžný denní program na koňském táboře?

Je to na jednu stranu dřina, ale samozřejmě také zábava. Každopádně je to od rána do večera starost o zvířata, a to hlavně o koně, protože se jedná o koňský tábor. Koně se hřebelcují, uklízí se po nich. Ale účastnice starají také o krávy nebo slepice. Sbírají vajíčka a tak dále.

Čtěte také

Znamená to, že nejde jen o to naučit se jezdit na koni, ale také seznámit se s tím, jakou péči koně a ostatní zvířata potřebují.

Kromě toho jsou součástí tábora samozřejmě také běžné hry, jako na každém normálním letním táboře. Včera například dívky šplhaly na laně, čeká je malování na koně v indiánském stylu.

Tyto koňské tábory se přitom pořádají tady v Prorubech každé roční období, tedy i v zimě. A letos v létě přijedou ještě další čtyři skupiny.

Je takových táborů zaměřených na konkrétní činnost nebo téma v Královéhradeckém kraji víc?

Je takových táborů víc. Za několik dní například začíná v Nízké Srbské na Náchodsku hasičsko záchranářský tábor. Základním cílem tohoto tábora je připravit jeho účastníky na poskytování první pomoci a tím pádem třeba i na záchranu lidského života.

Koně - láska na celý život (ilustrační foto)

Instruktoři dětem simulují reálné nehody i zranění, vypadá to hodně realisticky. A účastníci tábora se snaží bez cizí pomoci tyto situace vyřešit.

Spustit audio

Související