Na farmě Janova hora v Krkonoších žije spokojeně početné stádo „rozhlasových“ huculských koní

4. červen 2021

Mnohokrát už Český rozhlas Hradec Králové z Janovky živě vysílal, natáčelo se tam několik pořadů, rádi zveme na všechny zimní i letní akce, vozíme koním jablíčka, zeleninu a jiné „koňské“ dobroty. 

V pátek 4. června připravil Český rozhlas Hradec Králové od 9:00 do 12:00 přímý přenos z farmy Hucul Janova Hora. Dozvíte se spoustu zajímavostí o těchto úžasných zvířatech. Moderují Lada Klokočníková a Jiří Kánský.

O huculech z Janovy hory

„Nejkrásnější pohled na svět je ze hřbetu koně“ - to v Krkonoších platí dvojnásob. Ale znáte-li i příběh huculských koní, kteří tam získali nový domov, získají pro vás jízdy po kousku nebe s dalekými výhledy i horská úbočí plná slunce a vůní, docela jiný rozměr.

Čtěte také

Byla to pro rozhlasáky radost přijmout před léty první pozvání na Janovu horu na křtiny hříbat. Sledovali jsme úsilí tamních farmářů doslova o záchranu plemene pracovitého, houževnatého koníka, jehož původním domovem byly Karpaty. O vybudování rodu s dobrou, ba vynikající pověstí, o novou tradici.

Pastviny na Janovce, to byly pro koně z hor podmínky velmi podobné těm původním - nadmořskou výškou, přírodními poměry a především volností.

Huculové ale už v Krkonoších neměli tahat klády, ani trén jako kdysi u rakouské armády. Začali spásat horské louky všude tam, kde hrozil zánik typickým lučním enklávám. Do těchto unikátních přírodních společenstev se tak i jejich přičiněním začaly vracet vzácné druhy květin a bylin.

Přenos z farmy Hucul Janova Hora v Krkonoších

První kobylka, kterou jsme křtili se jmenovala Lada. Nádherně hnědooká hnědka. A co víc, její matka byla Eliška.

Český rozhlas Hradec Králové si zkrátka vzal Janovu horu „za svou“ a řada našich kmotřenců se rozrostla - Lada, Majka, Noemi, Ornela, Pohádka, Romeo, Sírius, Šemík, Tajga,Útes a Úpa, Vega , Záře a Žolík, Apolenka, Beduín, Cit, Divizna, Efekt, Grafit, Harmonie a Halka, Chronos, Chopok, Chorál a Ikona.

Čtěte také

Ne všichni koně zůstali v Krkonoších, některé naše kobylky ale už mají na farmě svá hříbata, a tak jsme křtili už i děti a vnoučata „našich“ koní. Jiní se vydali do světa a obstáli na výbornou, další slouží ve strážní službě národního parku.

Však Janova hora má od roku 1987 statut rozmnožovacího chovu a od roku 1997 je jedním ze zakládajících členů Asociace chovu huculských koní.

Snažíme se podpořit farmu, která v Krkonoších působí přes 40 let, a tak i poděkovat za úžasnou práci, kterou rodina Karbusických i celá jejich parta pro koně a pro Krkonoše dělají.

Na oplátku máme možnost natočit jedny z nejhezčích pořadů, vždycky se dozvědět spoustu zajímavého, vydat se do hor v sedle, anebo jen strávit den v horách - v té úžasné kulise koní a pastvin, v tisíci metrech nad mořem pod Černou skálou, Šeřínem a Mechovincem.

Spustit audio

Související