Na návštěvě odpadky na zem neházíte. Tak to nedělejte ani na Šumavě, připomíná mluvčí parku

13. duben 2022

Asi 95 procent lidí se chová tak, jak má, užívají si přírodu a dodržují pravidla. To spokojeně konstatuje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. Zbývající návštěvníci vědomě, či nevědomky předpisy porušují. Pak nastupují strážci parku, kteří na prohřešky upozorňují, v krajním případě rozdávají pokuty.

Na Šumavu ročně přijíždí více než dva miliony lidí. Proto je podle Jana Dvořáka nutné, aby se dodržovala jistá pravidla. „Já vždycky říkám, zkuste se chovat, jako když přijedete k někomu na návštěvu. Když sednete k někomu do obýváku, taky neodhodíte papírek na zem. Na Šumavě jste na návštěvě, tak je potřeba k tomu přistupovat,“ komentuje.

Základem je nehlučet, neodhazovat odpadky a pohybovat se po značených trasách. To platí nejen pro pěší, ale i pro cyklisty. „Jde o ochranu přírody, ale i bezpečnost. Velmi důležitá je tolerance. Cyklista nesmí jet z kopce tak, že to pustí naplno, protože většina stezek slouží současně pěším. Také je možné parkovat pouze na místech k tomu určených, ne jen tak někde u lesa. Po lesních cestách se totiž pohybují i hasiči, záchranáři nebo lesní technika,“ zdůrazňuje Jan Dvořák.

Na území národního parku návštěvníci mohou sbírat houby a lesní plody. „Není to zakázané, pokud člověk nevstupuje do takzvaných klidových území, která jsou označena cedulkou Zákaz vstupu, nebo červenými dvojpruhy na stromech. Na více než 85 procentech území Národního parku Šumava je sběr plodů pro vlastní potřebu povolený,“ uvádí mluvčí.

Čtěte také

V pondělí 4. dubna spustilo vedení parku registrace pro letošní splutí Teplé Vltavy a Vltavy v úseku od Soumarského mostu do Pěkné. Za prvních 24 hodin se přihlásilo bezmála 400 lodí.

První vodáci vyplují 1. května. „V květnu se může splouvat o víkendech a státních svátcích. Od června pak každý den, pokud hladina Teplé Vltavy na Soumarském mostě dosahuje 50 centimetrů. Běžně se splouvá do konce října. Letos sezóna bohužel končí už 31. srpna, protože u Pěkné se bude opravovat železný most,“ doplňuje Jan Dvořák.

Od poloviny května se pak zájemci také mohou přihlásit na výpravu s průvodcem do divočiny. „To je náš velmi nosný a oblíbený program už více než deset let. Připravujeme opět 120 výprav, na které se může vydat okolo dvou tisíc lidí. Máme zpětné vazby, že se to moc líbí,“ komentuje Jan Dvořák.

Letošní rok je na Šumavě rokem mokřadů. „Snažíme se navracet vodu zpět do přírody. Uspořádáme Dny pro rašeliniště, v červenci Den Národního parku Šumava na Rokytě. Zároveň jsme si loni vyzkoušeli jeden zajímavý program – Obujte pohorky a pojďte s námi do přírody. Udělali jsme třicet výletů s odborníky na botaniku, zoologii, entomologii a podobně. Letos bude šestnáct výprav, registrace spustíme začátkem června,“ zve mluvčí.

Celý rozhovor s mluvčím Národního parku Šumava Janem Dvořákem o plánovaných akcích, omezeních, ekoprojektech i šumavských zajímavostech si poslechněte online.

Spustit audio

Související