Na nové výstavě Národního muzea Sluneční králové uvidíte vzácné předměty ze starověkého Egypta

Výstava Sluneční králové je asi jedna z nejvýznamnějších, jakou kdy Národní muzeum v Praze připravilo. Veřejnosti je přístupná od pondělí a některé exponáty ze starověkého Egypta jsou tak vzácné, že ještě nikdy neopustily Káhiru. Egyptské muzeum je do Prahy zapůjčilo jako poděkování českým egyptologům za jejich zásadní objevy v oblasti Abúsíru.

Na výstavě nestojí jen prosklené vitríny s exponáty, ale můžete se zastavit i u animovaného filmu a podívat se například na náboženský rituál boha slunce Re. Panovníci páté dynastie uctívali právě jeho kult, proto se nová expozice Národního muzea nazývá Sluneční králové.

„Výstava se snaží být maximálně audiovizuální,“ říká jeden z jejích autorů Pavel Onderka.

V hlavním sále máte možnost vstoupit do napodobenin různě velkých pyramid a hrobek. V největším a do modra laděném sále jsou vystaveny velmi dobře dochované předměty, které starověcí Egypťané před pěti tisíci lety používali každý den, jako jsou sandály ze dřeva, dřevěná mísa a konev určená k mytí.

Na výstavě najdete i nádobky, ve kterých si ženy ukrývaly svá líčidla. Používala je i princezna Šert Nepti. Její sošky, které uvidíte, neměří ani půl metru a podle historika a dalšího autora výstavy Michala Stehlíka patří k tomu nejcennějšímu, co na výstavě je.

„Je úžasné, v jaké míře se zachovaly. To je velký doklad umění českých archeologů. Většinou nacházíme pouze fragmenty, ale tady jsou celé sošky,“ vyzdvihuje Stehlík.

Zpráva o objevení hrobky princezny Šert Nepti v roce 2012 obletěla doslova celý svět a čeští archeologové potvrdili, že právem patří k těm nejlepším.

Výstavu Sluneční králové můžete až do 7. 2. 2021 navštívit v Národním muzeu v Praze. Otevřená je každý den od 10 do 18 hodin. Vstupné lze zakoupit na pokladně Historické budovy Národního muzea nebo on-line a stojí 250 korun.

Spustit audio

Související