Na řece Bečvě nově platí omezený režim rybolovu. Důvodem jsou loňské ekologické havárie

Desítky cedulí rozmísťují rybáři podél řeky Bečvy na Přerovsku a v části Vsetínska. Upozorňují na nový omezený režim lovu ryb, takzvaný Chyť a pusť, který pro letošek na řece vyhlásili. Zatím totiž není jasné, jestli konzumace ryb není kvůli loňským ekologickým haváriím nebezpečná.

Rybáři připevňují cedule podél toku Bečvy

Jakub Vrána z Českomoravského rybářského spolku zastavuje své terénní auto u jezu nedaleko Troubek. Z korby stahuje žebřík. Opírá ho o kmen mohutné borovice, aby ve výšce asi tří metrů upevnil ceduli upozorňující rybáře na změnu režimu rybolovu v tomto úseku. „Bude to režim Chyť a pusť. V případě, že lovící poruší toto nařízení, může mu být zadržena povolenka k lovu a může být oznámený na obec s rozšířenou působností a vystavuje se přestupkovému řízení,“ popisuje Vrána.

Rybáři připevňují cedule podél toku Bečvy

Od poloviny září, kdy do Bečvy unikl kyanid, na řece platil úplný zákaz rybolovu. To se teď mění. „Je to o ochraně nové rybí obsádky, současně i ochrana rybářů, protože do dneška nejsou známy veškeré rozbory. Těch úniků, jak se ukázalo, bylo několik,“ vysvětluje další z rybářů Jan Hloušek.

Bahno, podmáčený terén a teploty těsně nad nulou. Počasí rybářům nepřeje. Přesto cedule musí vyvěsit po obou březích Bečvy od soutoku s Moravou až do Valašského Meziříčí. Jde o zhruba 40km úsek. „Déšť nám připravil podmínky, které jsme rozhodně nechtěli. Doufali jsme spíš, že bude nějak zamrzlo, ale musíme se s tím nějak poprat. Cedulí máme připraveno zhruba 70 kusů,“ dodává Hloušek.

 Další práce čeká rybáře u Bečvy na jaře. Vysadit do ní chtějí desetitisíce mladých parem, ostroretek a kaprů

autor: kra
Spustit audio