Na ruličkáře v centru si dejte pozor, varuje autor videí o Praze Janek Rubeš. Víme, kde podvodníci zrovna jsou, prozrazuje

9. květen 2023

Na internetu je známý jako Kluk z Prahy. Reportér a dokumentarista Janek Rubeš s kamarádem Janem Mikulkou natáčí a publikuje videa, ve kterých se snaží představit turistům nevšední místa i turistické fenomény v hlavním městě. Ukazuje nejen atrakce a lákadla, ale i turistické pasti. Varuje i před takzvanými ruličkáři. „Víme, kde jsou,“ prozrazuje. Blízká setkání na Dvojce moderuje Tereza Kostková. 

„Moje hřiště byla Františkánská zahrada,“ vzpomíná v Blízkých setkáních reportér Janek Rubeš na dětství v historické části Prahy. Turistů bylo méně a měli jsme z nich srandu. Centrum vypadalo jinak, vypráví o místech, která ho inspirovala k videím, jež publikuje na YouTube pod názvem Kluci z Prahy.

Díky videím se snaží upozornit i na pasti, do kterých mohou spadnout neznalí a důvěřiví turisté. Ruličkář je muž, který postává u směnárny a následně turisty podvede, vysvětluje pojem, který se často objevuje v jeho videích.

Poctiví lidé mají na mě číslo, proto víme, kde právě jsou. Před půl hodinou byli v Karlově ulici, vysvětluje zákulisí natáčení o podvodnících, kteří se pohybují v turisticky atraktivních pražských lokalitách.     

Praha není jen hrad a most

Rád cestuje po světě. Hlavně na východ, svěřuje se. V Římě jsem nikdy nebyl. Raději si zajedu do Rumunska, na Slovensko, do Kyjeva, vypočítává. Má rád film Jízda i putování po městě v tramvaji. Své cestovatelské plány si zakresluje do mapy. Do turistické pasti padl několikrát. Hlavně v restauracích, odhaduje. 

Mrzí mě, jak se masový turismus chopil našeho města, poukazuje na současnou situaci. Lidem, kteří se ho ptají na tip, kam v hlavním městě zajít, radí: Šel bych se projít po Smíchovské náplavce až k železničnímu mostu a vyšel bych nahoru k Vyšehradu. Nezapomenutelný výhled podle něj nabízí i vyhlídky na Prahu.

Jenom bych se tak ztratil na Petříně, zasnívá se autor videí. Praha není jen hrad a most.

autoři: Tereza Kostková , juk
Spustit audio

Související