Na Tachovsku opravují starý židovský hřbitov. Podařilo se vztyčit i původní bránu

7. prosinec 2023 12:45

V lesní porostu u obce Řebří nedaleko Svojšína na Tachovsku najdete starý židovský hřbitov. Ještě před před pár lety byste jej našli stěží.

Židovský hřbitov u obce Řebří

Neudržovaný hřbitov měl povalené náhrobní kameny, vše bylo porostlé mechem a náletovými křovinami, ohradní zdivo rozpadlé. Na záchranu hřbitova vzniklo kolem roku 2000 občanské sdružení a tamní dobrovolníci se ihned o svých volných dnech pustilo do úklidu a oprav.

Že kdysi v těchto místech hřbitov byl, zjistili členové sdružení od starších pamětníků. "Lidé z okolí o hřbitově mluvili, a tak jsme to místo tušili. A když došlo před lety na úklid lesní plochy, bylo jasné, že jsme na správném místě. Odkryly jsme mnoho náhrobních kamenů, také ohradní zeď a nedávno se nám podařilo vztyčit původní hřbitovní bránu. Našli jsme kolem stovky kamenů, ale hodně jich také chybí, zřejmě si je někdo odvezl," uvedl starosta Karel Petráň.

Podle staré listinné dokumentace vznikl tento hřbitov v roce 1660. Každý náhrobek nese jméno či další nápis. Většina z nich je psána hebrejsky a čtou se obráceně, tedy zprava doleva. Až novější náhrobky nesou slova psaná v latince. Na místě byli pohřbíváni nejen lidé ze Svojšína, ale také z Ošelína, Černošína a dalších okolních obcí. Největší židovská komunita ale žila právě ve Svojšíně, kde dokonce bývaly i dvě židovské synagogy.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio