Na Vysočině začínají celoplošné deratizace

5. duben 2023 15:35

Většina měst a obcí na jaře začíná s celoplošnými deratizacemi. Redukují tak populace potkanů a hrabošů.

Hubení hlodavců je potřebné kvůli tomu, že se jedná o přenašeče a původce nebezpečných infekčních onemocnění. Deratizace se tak provádějí z důvodu ochrany veřejného zdraví.

Dalším důvodem pro deratizaci je ochrana stavebních prvků budov, kvůli kontaminaci potravin a podobně.

Redukovat populace hlodavců, kteří se vyskytují ve venkovním městském prostředí, je poměrně složité. Deratizace se proto musí opakovat, musí být několika fázová. U deratizací, které se provádějí ve vnitřním prostředí, je vysoce žádoucí, aby byl výskyt hlodavců nulový. Při správně nastavené deratizace je toho možné dosáhnout.

„V České republice třeba u těch městských populací hlodavců nikdo statisticky nezaznamenává, jak se populace vyvíjejí,“ říká Terezie Arnoldová z Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci Státního zdravotního ústavu. Výskyt hlodavců je různý na různých lokalitách. V každém městě je situace jiná, ale v celé České republice je situace stabilní. „Co se týče nějakého vývoje do budoucnosti, hovoří se o rezistenci vůči deratizačním přípravkům. Pokud by k tomu došlo, může dojít k nárůstu populace hlodavců,“ dodává Arnoldová.

Jaké přípravky se k hubení hlodavců používají, co dalšího můžeme proti jejich množení udělat a zda mají povinnost provádět deratizaci i majitelé rodinných domů, se dozvíte v přiložených nahrávkách.

Spustit audio

Související