Radní v Chotěboři můžou bez souhlasu zastupitelů schvalovat i několikamilionové investice

5. duben 2023 11:39

Změnit malý výdaj na několikamilionový bez požehnání zastupitelů můžou radní v Chotěboři. A to už pět let. Podobná praxe přitom v jiných městech běžná není a nelíbí se ani tamní opozici, která chce zavést finanční limit.

Nad neomezenou pravomocí radních v Chotěboři se dosud nikdo nepozastavil. Až při posledním zasedání zastupitelů to zjistil předseda finančního výboru. A protože je z opozice, hned začal iniciovat změnu.

Překvapení byli i zastupitelé, o této pravomoci užšího vedení města nevěděli. Náhodou to zjistil předseda finančního výboru Petr Gregor z opoziční KDU-ČSL. Paradoxně v situaci, kdy vedení města předložilo k projednání nabídku na koupi zánovních mantinelů pro zimní stadion. Přitom ji do zastupitelstva dávat vlastně podle pravidel nemuseli a mohli rozhodnout sami.

Petr Gregor se obává, že by mohla být v budoucnu taková pravomoc i zneužitelná. A hlavně mu postrádá smysl schvalování rozpočtu všemi zastupiteli, když s ním pak radní můžou tak silně hýbat.

Jak chotěbořští radní nadstandardní pravomoci získali? To zjišťoval reportér Daniel Zach. Poslechněte si přiložené audio.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související