Náčelník a Muž, který sází borovici blatku. Knižní novinky Aleše Palána ukazují všechny podoby lidství

13. listopad 2023

Spisovatel Aleš Palán přichází se dvěma knižními novinkami. Kniha Náčelník je věnovaná legendárnímu zoologovi, spisovateli, cestovateli a skautovi Miloslavu Nevrlému, který byl 28. října 2023, v předvečer svých devadesátin, vyznamenán prezidentem Medailí Za zásluhy I. stupně. Druhá kniha Muž, který sází borovici blatku. Příběhy dobře utajených malířů se věnuje lidem, pro které mezi životem a tvorbou není příliš velký rozdíl.

„Mílovi je čerstvě devadesát roků, ale stáje je specifický v tom, že se dívá dopředu. Má toho za sebou hodně, ale věřím, že jeho hodně invenčního má před sebou. Je to tulák. Pro mě je to takový nejvýznamnější současný tulák (možná nejen současný). Je to spisovatel,  který je tak trochu ve stínu, ale přitom jeho knížky jsou pro spoustu lidí erbovní a zásadní – pro mě také. Je to člověk velké imaginace. Člověk přátelský, který zároveň potřebuje samotu…,“ popisuje Aleš Palán Miloslava Nevrlého.

Je to člověk, kterému život neprotéká mezi prsty.

Příběhy dobře utajených malířů

Nejsou to samotáři, nejsou to podivíni z Šumavy. Jsou to lidé, kteří žijí po celé republice.

Muž, který sází borovici blatku. Příběhy dobře utajených malířů

A jak vznikl koncept druhé knihy Muž, který sází borovici blatku? „Náhodou. U mě všechno vzniká náhodou. Zjistil jsem, že mezi těmi skrytými lidmi, které rád hledám a navštěvuji, je několik lidí, kteří se věnují výtvarnému umění a nikdo je nezná. Nikdo o nich neví, nebo opravdu jen ti nejbližší. Většinou nemají žádnou ambici vystavovat, oslovovat. Dělají to z těch nejhlubších důvodů, protože jim to ani ne tak přináší radost, ale že jim to přináší nějaké vyjádření, uvědomění si sebe sama a světa kolem sebe,“ říká Aleš Palán.

Spustit audio

Související