Mami, miluju. Aleš Palán a Libuše Jarcovjáková zachycují složité vztahy mezi matkami a dcerami v nové knize

25. květen 2023

Dvojnásobný držitel ocenění Magnesia Litera Aleš Palán a jeho dcera Anna v nové knize zaměřili svoji pozornost na jeden z nejdůležitějších, ale také nejsložitějších vztahů – vztah mezi matkou a dcerou. Jejich knihu Mami, miluju ilustrují fotografie Libuše Jarcovjákové, držitelky ceny Osobnost české fotografie a nominované na ocenění Czech Grand Design.

Libuše Jarcovjáková

„Neobjevili jsme Ameriku, ale objevili jsme několik velmi siljnech a krásnejch bytostí, který se hluboce otevřely, který se nestylizujou a který nabízí nejvíc, co může být – tedy sebe. Nepotřebují se dělat horší ani lepší, zajímavější a chytřejší. Pro mně to jsou vzory. Jsou to modelový situace, příběhy, jak se dá navzdory žít a milovat,“ říká Aleš Palán o protagonistkách své knihy Mami, miluju. 

Přebal knihy Mami miluju

„Nebyla to žádná rychlá akce. Jak Aleš, tak já, jsme ty ženy navštěvovali opakovaně. Já jsem vždycky měla k dispozici text, vždy jsem se setkala s tím, koho budu fotit, popovídaly jsme si o tom... A pak průběžně jsem vlastně za nimi jezdila a dívala se, kam se dostaneme, a snažila se doplnit Aleše a Aničku, aby z toho vznikl komplexní pohled na tu věc,“ popisuje fotografka Libuše Jarcovjáková tvůrčí proces při tvoření vizuální části knihy Mami, miluju. 

Podle čeho autoři do knihy ženy vybírali? Bylo focení intuitivní nebo promyšlené? A mají nějaké další společné plány? Poslechněte si celý rozhovor se spisovatelem Alešem Palánem a fotografkou Libuší Jarcovjákovovou.

autoři: Martina Kolajová , Monika Suchanková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.