Nadační fond Seňorina pomáhá pacientům s Alzheimerovou chorobou i jejich rodinám

16. duben 2024

Alzheimerovou chorobou je u nás aktuálně postiženo asi 150 tisíc lidí, jejich počet ale rapidně roste. Nemoc zatím není možné vyléčit, postižení se postupně stávají plně závislí na péči svých blízkých. Nemocným i jejich rodinám se snaží pomáhat Nadační fond Seňorina.

Právě tato nemoc se stala inspirací pro film „Tancuj, Matyldo“, který měl premiéru v listopadu loňského roku. Scénář k filmu napsala scénáristka a producentka Nataša Slavíková společně se svým manželem režisérem Petrem Slavíkem. Sama se totiž s pomocí rodiny 7 let starala v domácí péči o svoji maminku trpící touto nemocí.

Tancuj, Matyldo!

Film „Tancuj, Matyldo“ už v kině shlédlo 86.000 diváků, od dubna je film s Reginou Rázlovou a Karlem Rodenem v hlavních rolích také na Netflixu. Aktuálně jsou v plném proudu projekce filmu, které probíhají na různých místech České republiky - vždy spojené s besedami s odborníky na téma Alzheimerova nemoc. V iVysílání České televize je navíc dostupný ještě i dokument Nataši Slavíkové „Život s Alzheimerem“, nadační fond Seňorina je možné kontaktovat na www.nfsenorina.cz.

Spustit audio