Naděje se vrátí je poděkování zdravotníkům v nemocnicích i v domácí péči, říká Líčka z Charity

7. červen 2021

Generální sekretář Charity Česká republika Jakub Líčka odmítá názor, že práce v neziskovce vlastně ani není pořádná práce. „Když jsem nastoupil do Charity, tak byla mezi lidmi představa, že práce v neziskové organizaci je něco druhořadého. Že to není pravá práce jako někde v korporátu, kde je všechno na minutu, všechno sledované a vy musíte být za tím počítačem osm hodin denně pomalu bez možnosti dojít si na WC,“ říká v pořadu Hovory.

„A že když ale pracujete v neziskové organizaci, že tam pijete kafíčko a děláte to dobro. Respektive že v podstatě nic neděláte. Opak je ale pravdou,“ dodává.

Čtěte také

Organizace Charita ČR je podle generálního sekretáře ale velká organizace s mnoha zaměstnanci a s velkou odpovědností.

„Je to práce, která se musí dělat profesionálně. Člověk se musí snažit dát do toho maximum ze sebe a navíc i motivovat lidi, protože to finanční ohodnocení je opravdu slabší. Takže bojujete ještě i s tímto prvkem. Troufnu si říct, že práce v neziskové sféře je možná někdy náročnější než v korporátu.“

Jakub Líčka se domnívá, že v neziskovce musí být zaměstnanec, ale i sekretář víc flexibilní, „musí v tom umět plavat a práce je opravdu hodně“. 

Naděje se vrátí

Jakub Líčka, generální sekretář, Charita Česká republika

Nenovější projekt Charity ČR je nazvaný Naděje se vrátí, což je i název písně, kterou napsal a zpívá David Deyl.

„Je to dojemný příběh, ve kterém jsme chtěli upozornit na to, že je za námi víc než rok covidu a za tu dobu tady bohužel zůstalo mnoho rodin, které utrpěly ztráty – ať tu nejtěžší, anebo se dostaly do různých problémů, se kterými se nevědí rady. A potřebují naši pomoc,“ vysvětluje Líčka.

Čtěte také

S myšlenkou projektu přišel sám zpěvák Deyl, který napsal píseň, se kterou pak oslovil Charitu.

„Když jsem tu píseň slyšel poprvé, tak jsem si řekl, že do toho jasně jdeme, protože to stejné chceme vyjádřit také. Mně osobně se na tom projektu líbí i to, že nejde čistě jen o to vybrat finanční prostředky na pomoc lidem. Ale že jim zároveň i něco dáváme – a to tu písničku. Je to zároveň poděkování s tím, že naděje se opravdu vrátí. Že tady je a že bude zase dobře, jen to ještě musíme vydržet – a bude to dobré,“ popisuje Líčka.

Hlavní linie videoklipu a samotného příběhu Naděje se vrátí je poděkování personálu v nemocnicích.

„Považujeme je za první skupinu nejvíc pomáhajících, na kterých to stálo. Ale naše charitní zdravotní sestřičky udělaly strašně moc práce proto, aby se covidová vlna zvládla. Jen díky domácí zdravotní péči se zabránilo kolapsu nemocnic. Spousta lidí by jinak, kdyby nebyl systém domácí zdravotní péče, musela jít do nemocnic, které byly v určitý moment přeplněné. A my jsme v tom klipu chtěli vyjádřit i poděkování právě domácím zdravotním sestřičkám, takže ten klip je trochu i pro ně,“ dodává s tím, že lidé mohou přispět na účet sbírky Naděje se vrátí, ale přispívají už jen tím, že píseň poslouchají.

Celý pořad Hovory s Jakubem Líčkou si poslechněte v audiozáznamu, ptala se Eva Hůlková.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související