Nadjezd v Rosicích nad Labem je ve špatném stavu, Pardubice ho nechají prověřit

19. září 2023 09:14

Město Pardubice prověří stav silničního nadjezdu na silnici I/37 v Rosicích nad Labem. Stát to bude milion korun. Mostní prohlídka prokázala závady. O uhrazení diagnostického průzkumu rozhodli zastupitelé.

Mosty odborníci hodnotí na stupnici od 1 do 7, kdy 7 znamená nutnost uzavření mostu. Stavebně-technický stav na spodní části nadjezdu je nyní na stupni 5 a stejnou hodnotu vykazují i nosné konstrukce. Na opravě nadjezdu by se finančně podílela Správa železnic, která nedaleko staví železniční dvojkolejný most ve směru z Pardubic do Hradce Králové.

Čtěte také

Vozidla, která zásobují stavbu, totiž jezdí přes nadjezd a poškozují ho. „Zaměstnanec ze Správy železnic se zúčastní mostní prohlídky a my budeme žádat o příspěvek na opravu. Nebudou to desítky milionů korun, spíš příspěvek na opravu povrchů,“ řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

Nadjezd je spojnicí s místní části Rosice nad Labem, odkud se lidé v případě uzavírky budou obtížně dostávat do města. Pardubice mají problémy i s dalšími mosty. Na mostě Kpt. Bartoše je od února doprava vedena kyvadlově. Most je totiž ve špatném stavu, radnice bude muset postavit nový. Nejdříve chce postavit mostní provizorium. Podzimní termín, který avizovala, nedodrží.

Pardubické mosty

Dlouho očekávanou opravu Wonkova mostu odložilo hejtmanství kvůli mostu Kpt. Bartoše. Dopravní omezení na dvou mostech přes Labe by v krajském městě způsobila značné komplikace. Hejtmanství kvůli zpožděním na pardubické straně bude muset nejspíš termín zahájení oprav přehodnotit. U Wonkova mostu je nutné vyměnit vnitřní lana, která korodují.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související