Nádory na mozku mají různé projevy, včetně změny chování

29. listopad 2023

Pokud nám někdo diagnostikuje nádor na mozku, přirozeně se velmi vyděsíme. Druhů nádorů je ale více a velmi také záleží na jejich umístění. Diagnostika nádoru je poměrně obtížná. Jeho projevy jsou velmi různorodé a při potížích proto většinou na toto onemocnění ani nepomyslíme.

Nejčastějším ukazatelem jsou kruté bolesti hlavy, které mohou být trvalé nebo pulzující. Ale nemusí se objevovat vůbec a projevy mohou být i jiné, a tím i velmi matoucí. Mezi ně patří změny chování postiženého. Právě tento jev je často podceňován a někdy se dokonce stane, že pacient s nádorem na mozku díky změně své osobnosti nejdříve končí na psychiatrii.

Teprve když lékaři nejsou schopni diagnostikovat konkrétní psychickou poruchu, pacienta odešlou na další vyšetření, které nakonec nádor na mozku potvrdí. Postižený pacient může mít také problémy s mluvou, nemůže se vyjádřit, a podle toho, v jaké části mozku je nádor umístěn, může mít i další návazné poruchy – například zhoršený zrak nebo sluch.

Léčba záleží na umístění nádoru

Každý se samozřejmě bojí nádoru zhoubného. Léčba pak záleží na jeho umístění. Pokud je hluboko v mozku, operativní řešení a tím i záchrana pacienta možná není.

Problém je naopak řešitelný, pokud se nádor nachází na povrchu mozku a je možné ho operovat. V každém případě včasnost správné diagnózy hraje zásadní roli. Změny chování našich blízkých bychom proto neměli podceňovat. Mohou souviset s vážnou nemocí a je nutné postiženému co nejdříve vysvětlit nutnost včasné návštěvy u praktického lékaře. Ten pacienta zašle na další vyšetření (magnetická rezonance, EEG nebo CT mozku) a na neurologii.

Na základě výsledku se pak provede diagnóza, o jaký nádor se jedná, případně jestli problém nezpůsobilo krvácení do mozku nebo jiný problém. Nádory mohou být i nezhoubné, kdy se jedná o tzv. meningiom. I v tomto případě léčba záleží na jejich umístění. Nezhoubný meningiom naštěstí roste pomalu a není tolik invazivní. Včasná diagnóza je pak rozhodující.

Spustit audio