Náhradu za zbouranou lávku v Chrudimi by mohl zaplatit soukromník

8. únor 2021 11:29

Předloni nechali v Chrudimi zbourat lávku přes řeku za městským kinem. Byla ve špatném stavu a hrozilo její zřícení. Po lávce zůstala díra v zemi a čekání na náhradu se protahuje. Na obzoru je ale překvapivé řešení - novou lávku by mohla zaplatit soukromá společnost.

Lávka stála v Úzké ulici a hodně lidí ji využívalo jako zkratku při cestě do centra města. To platilo až do září 2018, kdy na ni byl zakázaný vstup. Začala se chystat rekonstrukce poškozeného mostu, nakonec z toho ale byla demolice. Lávku stroje strhly před dvěma lety.

Lávka v Úzké ulici v Chrudimi dosloužila

Příprava nové se nejdřív zadrhla na projektu, bylo totiž složité se dohodnout, jak by měla náhradní lávka vypadat. A další odklad způsobil nedostatek peněz - Chrudim začala i s ohledem na koronavirovou krizi škrtat výdaje a lávka ještě musí počkat.

Ležatý větrník neprošel

Přišla ale nabídka od soukromníka, která chce stavbu zaplatit. Je to strojírenská firma SIAG, která se podle radnice ozvala sama se svým návrhem, jak by lávka mohla vypadat. Nabízelo se řešení, že by firma, která vyrábí tubusy pro elektrárny, jeden takový použila právě na lávku. Nakonec ale přistoupila na variantu, která už je na papíře.

Čtěte také

Problém je ale přece jen trochu složitější, než že firma vezme několik milionů a postaví lávku. Sídlí v průmyslové zóně, kde se pravidelně opakují problémy při výjezdu nákladních souprav s tubusy. Mohl by to být takový výměnný obchod, kdy za lávku město naopak zaplatí úpravu příjezdu k halám strojírenské firmy.

Letos se ale stavba lávky určitě nestihne. Místostarosta Chrudimi  Aleš Nunvář (za Piráty) počítá s tím, že by se mohlo stavět nejdřív za rok.

Spustit audio

Související