Nárůst dopravy a narušení přírody. Obyvatelé Borovan na Českobudějovicku se obávají chystané těžby živce

7. prosinec 2023 08:21

Zhruba milion a šest set tisíc tun živce podle průzkumů skrývá bývalý lom v lese nedaleko Dvorce u Třebče na Českobudějovicku. V území na katastru Borovan chce teď těžbu obnovit firma LB Minerals, která ve městě provozuje závod na výrobu dlažby a keramických obkladů. Záměr představila zastupitelům i obyvatelům. Lidé z nejbližšího okolí se obávají hlavně nárůstu dopravy a narušení cenné přírody.

„My bydlíme u silnice a když tam jezdí auta se štěrkem, to si nedovedete představit, co to dělá s domy. Ty baráky se chvějí,“ popsal na borovanském zastupitelstvu jeden z obyvatel místní části Dvorec.

Soukromá firma chce podle aktuálního plánu v první fázi u Borovan těžit asi 50 tisíc tun živce ročně. To vychází zhruba na 20 nákladních aut denně. Pro dvorecké je to ale nepředstavitelná dopravní zátěž. „V případě, že dojde k poškození domů, kdo to bude hradit? Kdo za to bude zodpovědný?“ ptal se další z obyvatel.

Podnikový geolog firmy LB Minerals Jan Zahradník na jednání uvedl, že pro dopravu by se mohla využít jedna z lesních cest. Tím by se těžká nákladní auta místní části Dvorec zcela vyhnula.

Tato varianta bude ale podle Jana Zahradníka velmi složitá. „Množství vlastníků lesní cesty o délce 2,5 kilometru je pro nás možná nepřekročitelný problém, ale budeme se to snažit řešit. Zvažujeme jakoukoli možnost, aby se to všech co nejméně dotklo,“ řekl.

V lokalitě se vyskytuje několik chráněných druhů živočichů a rostlin, například rosnatka okrouhlolistá. Těžba by podle některých obyvatel mohla způsobit odvodnění a následné vymření celého lesa.

Čtěte také

To ale firma LB Minerals odmítá a uvádí, že těžba může paradoxně cenný ekosystém zachránit. „Ten zvětralinový plášť má dostatečné parametry, aby vodu udržel, a ta hloubka nedovolí, aby voda migrovala, abychom les odvodnili. To není možné,“ argumentoval Jan Zahradník.

Krajský úřad Jihočeského kraje teď rozhodl, že záměr může mít významný vliv na životní prostředí. Firma LB Minerals proto vypracuje obsáhlou dokumentaci, kde se bude muset vyrovnat s patnácti připomínkami

„Díky tomu teď celý záměr spadne do velkého posouzení vlivu na životní prostředí EIA, které je velmi detailní a poskytne nám podle mě všechny informace. Na základě toho uvidíme, jestli je záměr vhodný pro Borovany, nebo nikoli,“ doplnil starosta Borovan Vít Fialka.

Celý záměr je tedy stále na úplném začátku. Součástí procesu EIA bude další veřejné projednání, které by se mohlo odehrát zhruba v závěru příštího roku.

Spustit audio

Související