Náš Ikarus (2/16)

10. září 2018

Od pověsti o Vítu Fučíkovi, který na křídlech s prasečími měchy údajně létal na jarmark do Vodňan, až k baronu Arturovi Krausovi, který se pokusil sestrojit mávavá křídla.

Touha lidí vidět svět z ptačí perspektivy je stará jako lidstvo samo. Ptáci jsou na zemi o poznání déle než my lidé. Možná proto jim Bůh věnoval křídla a dar létat. Člověka zase obdařil mozkem, aby si poradil sám.

První zmínky o leteckých pokusech

V literatuře můžeme nalézt, že už pračlověk přemýšlel o tom, jak napodobit let ptáků. Ale důkazy nejsou průkazné.  Patrně nejstarší stopa spadá do poloviny 3. tisíciletí před naším letopočtem, do jedné z nejstarších civilizací – do mezopotámské civilizace sumerské.

Návrh helikoptéry

Tam se objevila pověst o králi Ethanovi, který se vznesl na zádech velikého orla (dochována je na hliněných tabulkách, na které se v té době psalo). Později patrně upadla v zapomnění. U nás je rozšířenější báje o Daidalovi a Ikarovi.

První dochované zprávy o naivních leteckých pokusech se objevují v průběhu středověku, hlavně z Anglie. Velký přínos do vývoje letectví přinesl v 15. století letecký inženýr Leonardo da Vinci, který po léta studoval let ptáků a dokonce vykonal i pár pokusů, aby se sám přesvědčil, že let nejde rukama tzv. „umávat“. Poté začal vytvářet i projekty letadel.

Křídla a prasečími měchy s bahenním plynem

A jaké byly první naivní pokusy o létání na území budoucího Československa? Podle pověsti, která se začala šířit v Jihočeském kraji někdy po roce 1760, si Vít Fučík řečený „Kudlička“, sestrojil křídla, na která si připevnil prasečí měchýře a ty naplnil bahenním plynem. Údajně s nimi létal na jarmark do Vodňan. Na Slovensku měli zase létajícího mnicha Cypriána.

Ortitoptéra barona Artura Krause. Dáma vlevo je Krausova asistentka, slečna Gabrielová. Muž vpravo bývá někdy považován za Artura Krause, ale není to pravda, jedná se o Krausova majordoma

Postupem času podobné pokusy uskutečnili například v Liberci kružítkář Josef Thýl nebo na Trutnovsku sedlák Dlask. Jediný, skutečně dokumentovaný pokus o zhotovení mávavých křídel, je ale ten, který učinil baron Artur Kraus z Pardubic. Jeho křídla, která vznikala patrně v letech 1885–1890, můžete vidět na dobové fotografii.

Jak se letectví vyvíjelo dál a jakým směrem se vydali například Jakob Degen, bratři Lilienthalové, Wrightové nebo Louis Blériot, vyprávěl Magdaleně Šorelové historik a uznávaný odborník na počátky letectví Pavel Sviták v díle Náš Ikarus.

Soutěžní otázka

V jakém roce přeletěl Louis Blériot kanál La Manche?

  • b) v roce 1909

Správně odpověděl a výhercem se stal: Jaroslav Mráz, Nebužely. Všichni soutěžící, kteří odpověděli správně, pokračují v soutěži.

Účinkují: Radim Kalva, Václav Svoboda, Ivan Jiřík, Zdeňka Sajfertová, Ladislav Hampl, Karel Hlušička, Otakar Brousek ml. a Martin Ulrich
Autor: Magdalena Šorelová
Dramaturgie: Daniel Kupšovský
Režie: Yvona Žertová
Spolupráce: Václav Šorel, Pavel Sviták a Milena Lukavská
Mistr zvuku: Jan Brauner
Premiéra: 10. 9. 2018

Spustit audio

Související