Magdalena Šorelová
Vede programové řady Historie Plus, Stopy, fakta, tajemství.
Vystudovala Pedagogickou fakultu UK, v letech 1989–1992 pracovala jako literární redaktorka v nakladatelství Mladá fronta. Do Českého rozhlasu nastoupila v roce 1992, kde se jako redaktorka, moderátorka a dramaturgyně věnovala dětské publicistice. Na Dvojce moderovala pořad Noční Mikrofórum a autorsky připravovala seriál Vzduch je naše moře. Aktuálně dělá dramaturgii programových řad Kriminálka, Moci bez nemoci, Historie Plus, Příběhy slavných značek a Stopy fakta tajemství. Zajímá se o přírodu, kulturu a psychologii.
Všechny články
-
Tonak: Rodinná továrna, která proslavila Nový Jičín jako kloboučnickou velmoc
Už od středověku byl Nový Jičín rájem soukeníků a kloboučníků. Mezi místními řemeslníky se objevil i jistý Gottfried Hückel, který přišel z bavorského Wurzburgu.
-
Úžasné životy: Karel Gott podle Lucie Bílé
Pěveckou legendu a národní poklad Karla Gotta zpěvačka brala především jako váženého kolegu, se kterým měla tu čest spolupracovat, vystupovat a zpívat společné duety.
-
Karosa: Začalo to výrobou kočárů Josefa Sodomky
Zpočátku nebyly zvlášť spolehlivé. Vývoj šel ale kupředu a po pár desetiletích už je poháněly motory na různá paliva. Po druhé světové válce se staly masovou záležitostí.
-
Hašlerky: Destinky nikdo nechtěl. Pomohla změna receptury i jména
Tvrdý bonbon pro zmírnění chrapotu a kašle údajně vymyslel v roce 1877 hamburský lékárník. Nazval je Caruso podle zpěváka, kterému prý pomohly zachránit koncert.
-
Čedok: Od Náprstka až za hranice všedních dnů
Československá cestovní a dopravní kancelář, která se řídí heslem: Vaše cesta – naše starost. Počátky první cestovní kanceláře u nás musíte hledat v roce 1918.
-
Fernet: Ani nacisti si nedovolili vyhodit židovského mistra, který jako jediný znal recepturu
Černý švihák, lak na rakve, mačkané štěnice, fermež, nafta, dech mrtvé milenky. To všechno je fernet, alkoholický kořeněný bitter, podle více než 90 let staré receptury.
-
Haribo: Želatinové bonbony, které vznikly z dětské radosti
Stačil pytel cukru, kamna, kotlík a váleček. A jedna dětská vzpomínka a chuť pustit se do práce.
-
SOLO Sušice: Tajemství výroby se v sirkárně dědilo z otce na syna. Za know-how ale stála žena
Hmotu na výrobu fenomenálních zápalek míchal vždy sám majitel továrny. Ten první se to naučil od své ženy.
-
Letov: Letecká legenda v době krize vyráběla i skládací kajaky
Se založením Československa v roce 1918 se zrodilo i československé letectví. Mezi první letecké továrny patřila i firma Letov.
-
Gambrinus: Pivovar se zkomoleným jménem patrona hodokvasu vaří pivo už 150 let
Plzeň se v polovině 19. století průmyslově rozvíjela. Podnikatelé se rozhodli založit moderní pivovar. Ve městě tou dobou už jeden velký pivovar fungoval.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- následující ›
- poslední »