NASA ukončila misi sondy na Marsu, která definitivně potvrdila, že na rudé planetě byla voda

14. únor 2019 10:14

Americký národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil misi sondy Opportunity. Vozítko, které mělo na povrchu Marsu podle původních plánů fungovat jen 90 dní, nakonec v nehostinných podmínkách vydrželo téměř 15 let. Podařilo se mu například definitivně potvrdit, že na rudé planetě v minulosti byla voda.

Opportunity při tom přálo také štěstí, jak říká Abigail Fraemanová z řídícího centra – sonda přistála v malém kráteru a přímo v něm objevila drobné kuličky hematitu, které se mohly utvořit jen ve vodě.

Během 15 let pak sonda shromáždila další důkazy, obrovské množství vědeckých dat a na čtvrt milionu snímků svého okolí.

Rekord v počtu ujetých kilometrů

„Dnes, po více než 800 pokusech kontaktovat vozítko Opportunity, ohlašujeme konec úspěšné mise na Marsu,“ napsal ve středu 13. února večer na twitteru ředitel NASA Jim Bridenstine. Zároveň poznamenal, že vozítko Oppy, jak se zkráceně sondě říká, nakonec na povrchu pracovalo přes 14 let.

Dohromady urazila přes 45 kilometrů a drží tak rekord mezi všemi sondami, které jezdily po povrchu jiných vesmírných těles. Opportunity se odmlčela loni v létě, když celý Mars zasáhla obří prachová bouře. Kontakt už se vědcům nepodařilo obnovit a po víc než půl roce marných pokusů NASA misi definitivně ukončila.

Přímo na povrchu rudé planety ale ve výzkumu dál pokračují další dvě americké sondy Curiosity a InSight. Už za dva roky by se k nim měla připojit tři nová vozítka, která mají zkoumat jeho povrch. Kromě Američanů chystá svou sondu také Evropská kosmická agentura ve spolupráci s Ruskem a Čína.

autor: Ondřej Himmer | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související