Nastává renesance taktických her? Jagged Alliance 3 i Aliens: Dark Descent nesou svěží vítr

21. červenec 2023

Lukáš, Šárka i Jarda rádi taktizují, ať už v reálném čase anebo na tahy, na vesmírné lodi či kdesi v Africe. Žánr taktických her se probouzí z delšího než zimního spánku, aby v letních vedrech servíroval rovnou dvojité osvěžení – jedno je návratem devadesátkové klasiky, v tom druhém se to hemží Xenomorfy.

Jagged Alliance 3 je pokračováním dlouho pohřbené série taktických tahových strategií, která si svou největší slávu prožila na sklonku devadesátých let. A podle Lukáše jde o navázání víc než důstojné, z něhož lze na sto honů cítit lásku autorů z Haemimont Games k původním hrám. Ve fiktivním africkém státě Grand Chien se s partou žoldáků opět svrhává totalitní režim, zabírají se doly, formují přátelství i rivalita na život a na smrt.

Svým vzorům zvládá třetí díl vzdát hold, držet se jich a nechybí v něm prakticky nic, co na nich fanouškovská základna tolik milovala. Včetně testu osobnosti a satirického humoru plného popkulturních odkazů. Ale Jagged Alliance 3 původní šablonu zároveň inovuje tam, kde technologie v uplynulých dvou dekádách pokročila a kde si hráči původně museli vystačit s neoficiálními modifikacemi.

Aliens: Dark Descent naproti tomu vychází z léty prověřené značky Vetřelců, která se kvalitních herních adaptací dočkává jen velmi vzácně. Na rozdíl od JA3 probíhají bitvy proti vesmírné havěti v čele s ikonickými Xenomorfy v reálném čase a kolikrát tak spíš než strategické schopnosti prověřují schopnost se rychle a správně rozhodovat pod tlakem.

Která žoldačka Lukášovi v Jagged Alliance nejvíc přirostla k srdci? Kdo potmě objímá Jardův obličej? Poslechněte si celý díl Questu o nejnovějších taktických hrách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.