Návštěva Boubínského pralesa je zážitek a malý návrat do minulosti. Některé stromy jsou staré až 400 let

13. září 2023

Je to 12 tisíc let starý les. Vznikl po době ledové a od roku 1858 je naší třetí nejstarší národní přírodní rezervací. Boubínský prales najdeme v jižních Čechách, u hranic s Německem a Rakouskem.

Porost tvoří hlavně smrky, buky, jedle a klen, některé z nich jsou staré až 400 let. Stromy, které padnou, se nechají ležet a na nich vyrůstá další vegetace. Díky vysoké vlhkosti jsou tu různé mechy a houby, které jinde nenajdete. Kromě srnců, jelenů a daňků žili kdysi v Boubínském pralese i rysi, vlci a medvědi. Medvěda už tu naštěstí nepotkáte, ale rysy se po historickém vyhubení podařilo koncem minulého století vrátit zpátky, a vlky dnes můžete pozorovat ve výběhu.

Kromě nich Boubínský prales láká i naučnými stezkami kolem rašelinišť a sídel Keltů, novými cyklostezkami, Kaplickým jezírkem a také vrchem Boubínem, kde se z dřevěné rozhledny můžete při dobré viditelnosti podívat i na 200 kilometrů vzdálené Alpy.

Dnes bohužel prales trápí kůrovcová kalamita, a některé stezky je tak nutné dočasně uzavírat. I tak je výlet do okolí Boubínského pralesa zážitkem pro celou rodinu a takovým malým návratem do minulosti.

Boubínský prales
Spustit audio