Navzájem se neznáme. Robert Gabris na výstavě CJCH propojí queer tělesnost z romského ghetta

12. srpen 2021

Slovenský umělec usazený ve Vídni přináší do českého prostoru společenské téma romské komunity. Na podzimní výstavě laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého v Brně představí první část rozsáhlého projektu, který se týká lidí prožívajících svou queer tělesnost. Multidisciplinární platforma Error tematizuje marginalizované jedince, propojuje je navzájem a má ambici vytvořit pro ně bezpečný prostor.

„Moje práce tematizuje romské ghetto a lidi, kteří zde prožívají svou queer tělesnost. Tito lidé jsou znevýhodňovaní dominantní společností, ale i v ghettech, takže jsou multi-marginalizovaní,“ popisuje Robert vznikající projekt. Sám navíc cítí potřebu nějak upozornit na problematiku neutrálního nazývaní osob v českém a slovenském jazyce.

Celý projekt začal vznikat na rezidenci v Košicích a na výstavě v Pražákově paláci v Moravské galerii v Brně diváci uvidí jen jeho první část, která pracuje s médiem fotografie. „Vytvářím zatím nefyzický, metaforický prostor, který je exkluzivní a slouží k tomu, abychom se setkávali,“ představuje Robert vznikající safe-space. Téma absolutní chudoby, boje o přežití a vyloučení ze společnosti Gabris nechce jen zobrazovat, ale také aktivně řešit, proto je celý projekt vyveden z prostředí umělecké instituce i do roviny sociální práce.

Čtěte také

„Přemýšlím nad tím, jak propojit světy, které o sobě nevědí,“ vysvětluje autor, proč musí instituce, se kterou spolupracuje, porozumět interdisciplinárnímu aspektu jeho práce. „Používám tento přístup jako transfer z umělecké instituce přímo do romského ghetta nebo jiného prostoru, kde chybí zdroje,“ vysvětluje Robert Gabris propojení uměleckého, zdravotnického a sociálního sektoru. Umělecká praxe v takovém případě ve výsledku umožňuje problémy i fyzicky řešit.

Je digitální prostor demokratizující prvek pro marginalizované skupiny a jak Gabris použil ve své práci Tinder? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka