Nedaleko hradu Trosky se nachází Šťastná země. Přírodní zábavní areál s vlastním hradem

29. červen 2018
Česko – země neznámá

Na dohled od hradu Trosky v Českém ráji je Šťastná země. Tak se jmenuje přírodní zábavní a především dětský areál v Radvánovicích u Turnova. Nad areálem, který se v průběhu let neustále zvětšuje, se tyčí dřevěná replika hradu Trosky, ze které je na skutečnou, asi tři kilometry vzdálenou zříceninu vidět. A pod dřevěným hradem se rozprostírá stovka dalších atrakcí, na kterých se vyřádí děti i dospělí.

Příroda a přírodní materiály, především akátové dřevo, jsou základem Šťastné země, která se v myšlenkách svých tvůrců zrodila při Slavnostech slámy. Ty dodnes k zábavnímu parku neodmyslitelně patří a trvají celý srpen.

 V areálu postavená dřevěná replika Trosek nezachycuje současnou podobu hradu, ale to, jak mohl hrad vypadat v dobách své největší slávy. I dřevěné Trosky mají slavné věže Pannu a Babu, odkud je vidět skutečná zřícenina. Mají ale i cimbuří, vstupní brány a především dva tobogány a množství prolézaček. Areál je otevřený od začátku května do konce září a především o víkendech přináší řadu akcí.

 Více než stovka různých houpaček, prolézaček a dalších atrakcí se dá jen stěží stihnout za jediný den. Houpačky doplňují různé můstky, lanovky, lezecké stěny, trpasličí vesnička, pískoviště, volejbalové hřiště a především obří vzduchové trampolíny. Ty patří dlouhodobě k nevyhledávanějším atrakcím, kde skotačí nejen děti, ale i dospělí. Areál má i nově vznikající motýlí louku a také kontaktní minizoo, kde se děti často poprvé setkají s domácími zvířaty žijícími na statku.

 

Prožitkový geopark nabízí i lanové centrum

 Areál Šťastná země se nachází především na loukách. V dolní části ale přechází v les, skály a potůček. Tam našla místo interaktivní stezka Minigeopark Český ráj. Především v parném létě nabízí údolí geoparku příjemný chládek a k tomu ještě zábavné poučení o rozmanité přírodě Českého ráje.

 Celkem šestnáct informačních tabulí představuje jednotlivé fenomény Českého ráje a to nejen teoreticky. K vidění i osahání jsou třeba typické minerály, hlavně drahokamové odrůdy křemene jako jaspis či ametyst. Nechybí ani model koryta řeky Jizery meandrující u Rakous, kde je vidět, jak řeka často měnila svou polohu v širokém údolí. V geoparku jsou také rybníčky a bažiny opatřené lávkami a bezpečnými stezkami.

 Komu se nechce chodit po zemi, může se v geoparku vydat do korun stromů, kde jsou umístěné adrenalinové závěsné lávky. Po provazové lávce se dá dojít i na pevnost na skále. A v nejspodnější části je možné vyzkoušet si proplavování písku, tedy rýžování „zlata“.

 Ve Šťastné zemi nechybí ani občerstvení včetně půjčovny piknikových dek. A kdo by si chtěl areál užívat déle, může vyzkoušet ubytování v místním tepee.

 Otevírací doba KVĚTEN - ČERVEN, ZÁŘÍ 2018

Všední den: 13:00 – 18:00 hodin.

Víkend, svátky: 9:00 – 19:00 hodin

Otevírací doba ČERVENEC – SRPEN 2018

Všední den: 9:00 – 20:00 hodin.

Víkend, svátky: 9:00 – 20:00 hodin

Spustit audio