Nejdražší hra všech dob, nebo největší podvod? Jak se hraje Star Citizen po 10 letech vývoje

28. leden 2022

Jarda, Šárka a Lukáš otevřeli okna kosmu dokořán a vydali se vyzkoušet aktuální nabídku vesmírných simulátorů. Lukáš se pustil do rozpracovaného Star Citizen, který ani po deseti letech vývoje a 432 milionech vybraných dolarů stále není hotový. V čem všem je zatím horší než Elite Dangerous nebo EVE Online a má šanci být někdy tím nejlepším?

Za prapůvodní myšlenkou vesmírného simulátoru stojí videoherní designér Chris Roberts, jehož jméno není fanouškům mezihvězdného cestování neznámé díky podílu na hrách jako Wing Commander nebo Freelancer. Vizionářství ovšem nezaručuje manažerské schopnosti nutné k dokončení tak ambiciózního projektu, kterým Star Citizen má být.

Ze hry Star Citizen

Multiplayerová hra, která měla původně vyjít už v roce 2014, se po letech stále potácí v alfa verzi a podle Lukášových čerstvých zkušeností v ní mnohdy nefungují ani základní mechanismy. Na dohled není ani její příběhová odnož Squadron 42, jejíž dokončení bylo po mnoha odkladech přislíbeno na neurčito.

Nepříliš funkční hratelná verze, která se dá označit přinejlepším za prototyp, ani spousta nenaplněných slibů ale nebrání oddaným fanouškům pumpovat do vývoje Star Citizen stále víc peněz. Během desetileté crowdfundingové kampaně si za téměř deset miliard korun dost možná postavili hlavně spoustu vzdušných zámků, když si pořídili drahé virtuální lodě do vesmírného simulátoru, který údajně jednoho dne bude tím nejpropracovanějším. Dle momentálního stavu je to ale stále budoucnost světelné roky vzdálená.

Jaké to je být Hvězdným občanem v roce 2022? Proč je lepší se procházet po planetách v Elite Dangerous: Odyssey? Poslechněte si Quest o současných i minulých vesmírných simulátorech.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka