Nejmladším obráncem v historii Motoru je Václav Svach. Překonal rekord Stanislava Neckáře

11. únor 2019 07:24

Hokejista Stanislav Neckář, který se narodil v Písku, prožil pestrou a bohatou kariéru. Ve Vídni se stal mistrem světa, v dresu Tampy vyhrál Stanley Cup. V této sezoně ale přišel o rekord.

Od letošní sezony už není nejmladším obráncem, který kdy naskočil do utkání v dresu A týmu českobudějovického Motoru. Prvenství mu sebral šestnáctiletý Václav Svach.

„Abych pravdu řekl, tak jsem ani o tomhle rekordu nevěděl. Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly, takže já mu gratuluji a přeji hodně úspěchů v hokeji,“ vzkázal třiačtyřicetiletý Stanislav Neckář z Tampy, kde teď žije.

Václav Svach se narodil v roce 2002, Stanislav Neckář v roce 1975. Tyto dva letopočty od sebe dělí 28 let. „Nepamatuji si ho, ale to jméno mi něco říká,“ reaguje talentovaný mladík.

Jeho slavnější předchůdce tedy přišel o klubový rekord, ale líto mu to není. „Jsem rád, že mladí hráči dostávají v Budějcích prostor, protože v téhle době mnoho trenérů mladým klukům šanci nedává,“ reaguje.

Stanislav Neckář si dobře vzpomíná i na své začátky. Poprvé naskočil v dresu Motoru v sezoně 1992/93. Tým tehdy vedli Jaroslav Jágr a František Joun. A mladý Basa, jak se Neckářovi v hokejových kruzích říká, se jim líbil. „Když mi bylo šestnáct, vybrali si mě do týmu a já jsem jim za to moc vděčný. Udělalo to ze mě lepšího hokejistu. Pohybovat se mezi hráči, kteří jsou o deset dvanáct let starší, je obrovská zkušenost, jak na ledě, tak i mimo led, myslím, že mi to moc pomohlo dostat se poté do NHL,“ vypráví.

Každodenní práce v Motoru a trénování reprezentace je něco úplně jiného, říká Václav Prospal

Václav Prospal, trenér hokejového týmu Motor České Budějovice

Před rokem pomáhal hokejový trenér Václav Prospal vytvořit nominaci české reprezentace pro olympijské hry. O letošních Vánocích žije také hokejem, ale už ne tím reprezentačním.

V Tampě se aktuálně věnuje tréninku svého syna a dalších malých hokejistů. Učí je bruslit, specializuje se na výchovu obránců. V Motoru ho zaujal nejen Václav Svach. „S řadou kluků, kteří to tam teď vedou, jsem dřív hrál a vím, že zkrátka chtějí a dělají všechno pro to, aby se do extraligy vrátili. Fandové, kteří jsou tam opravdu perfektní, si zaslouží, aby se znovu chodili dívat na extraligu,“ posílá vzkaz rodák z Písku, který odehrál celkem deset sezon v NHL.

Mladík Václav Svach jde v jeho stopách jako nejmladší obránce všech dob, který kdy za Motor nastoupil. Rád by se hvězdné Neckářově kariéře alespoň přiblížil. „Určitě bych ho chtěl jednou napodobit a hrát někde v NHL,“ uzavírá.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související