Zřícenina Vítkův hrádek u Lipna zůstává zavřená. Důvodem jsou soudní spory obce s bývalým provozovatelem

8. květen 2024 11:12

Oblíbená zřícenina Vítkův hrádek poblíž přehrady Lipno zůstává zavřená a letošní sezona je v ohrožení. Obec Přední Výtoň, která památku vlastní a provozuje, připravuje stavbu nové vyhlídkové plošiny a navíc stále vede soudní spor se spolkem, který byl provozovatelem v uplynulých letech.

Vítkův hrádek zůstane zavřený ještě minimálně dva měsíce. „Důvodem je, že pořád ještě jsme ve sporu se Spolkem přátel Vítkova hrádku, který dostal soudní rozhodnutí, že má zříceninu vyklidit, odmontovat všechen majetek, tedy vyhlídkovou plošinu, šenk, bývalou kasu, kastelánku, což se do dnešního dne nestalo,“ vysvětluje Pavel Gabriš, nezávislý starosta obce Přední Výtoň.

Obec nechala rozebrat vyhlídkovou plošinu, která byla v havarijním stavu. „Teď se nám uvolnilo místo na novou plošinu, která bude stejného charakteru, to znamená dřevěná. Projektant zpracovává dokumentaci, statik pracuje na výpočtech, už se jedná o několik týdnů, než budeme moci plošinu obnovit,“ říká starosta.

Zříceninu provozoval přes dvacet let Spolek přátel Vítkova hrádku. Loni ale dostal výpověď z nájmu, letos na jaře mu okresní soud nařídil vyklizení památky do konce dubna.

Mluvčí spolku Pavel Kroneisl reaguje: „Oni začali likvidovat cizí majetek v době, kdy rozsudek nenabyl právní moci, takže na to neměli absolutně právo. A zůstává to v tomto stádiu, je to v rukou právníků, protože my jsme podali odvolání a bude se to řešit dále soudní cestou.“

Čtěte také

Přední Výtoň vyhlásila už v zimě veřejnou sbírku, ze které chce pokrýt obnovu památky i výstavbu nové plošiny. Ta vyjde na necelé tři miliony korun. „Už se nám sešlo něco přes 260 tisíc korun, z toho můžeme alespoň část prací uhradit. To, co nepokryje veřejná sbírka, samozřejmě bude muset jít z našeho rozpočtu,“ dodává starosta.

V uplynulých měsících už se provozovatelé pustili také do obnovy zdiva a dalších prací. „První byla tahle terasa. Vrstva, která zadržovala vodu, zapadala hlínou a nálety, kořeny bohužel prorostly až dolů, takže teklo do zdiva,“ ukazuje Jakub Suchánek, který se stará o provoz Vítkova hrádku.

„Pokračujeme s úpravou zdiva v polygonální části, kde podle pokynu Národního památkového ústavu prohazujeme spáry vápennou maltou. To je dobový postup, který udrží zdivo dlouhé desítky let ve skvělé kondici,“ doplňuje správce.

Zříceninu Vítkův hrádek na Lipensku navštěvuje ročně okolo 30 tisíc turistů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související