O kostel v Klení u Benešova nad Černou pečují nadšenci. Teď shání peníze na obnovu fasády

19. duben 2024 11:11

Cenný gotický kostel v Klení u Benešova nad Černou na Českokrumlovsku po desetiletí chátral. Před třiceti lety se ale o kulturní památku začala starat skupina nadšenců. Stavbu nechali staticky zajistit, sehnali peníze na novou střechu, kopuli věže, okna i interiér a začali pořádat mše a koncerty. Teď potřebují čtvrt milionu korun na obnovu fasády a vypsali veřejnou sbírku.

„Ten kostelík je v podstatě z 13. století, i když první zmínka je až z roku 1334,“ říká Marie Vašková ze Spolku pro záchranu budovy kostela v Klení.

Uvnitř samotného kostela na první pohled zaujme, že se tu nedochovalo nic z mobiliáře. „Ale dochoval se překrásný prostor. Obnovily se klenby, valená klenba s lunetami. Dochovaly se i boční oltáře a oltářní menza, která má originální kamennou desku,“ dodává Marie Vašková.

Podlaha je podle ní zřejmě původní. „Dlažba je zhruba o čtyřicet centimetrů níže než úroveň hřbitova, tak se domnívám, že bude původní ze 14. století. Už jenom podle toho, jak je uhlazená za ta staletí,“ ukazuje.

Nadšenci o kostel pečují už tři desítky let. „Nejdůležitější je vždycky střecha, aby nepršelo do objektu. Udělal se nový krov a střecha nad klenbami, došlo ke statickému zpevnění pomocí železobetonových konstrukcí, průvlaků a propojení průvlaků žebry diagonálně. I věž má nové zastřešení, to byl základ. Událo se to v roce 1994, věž v roce 1997,“ vzpomíná Marie Vašková.

„Půlpilíře, které jsou z období baroka, také měly degradované cihly, byly polorozpadlé, tak se začalo zpevňovat veškeré cihelné zdivo. V roce 2016 sehnal vlastník objektu, římskokatolická církev, dotační program v hodnotě 600 tisíc korun, aby se mohly udělat omítky, štuky,“ doplňuje.

Čtěte také

V kostele se odehrávají bohoslužby. Zároveň to tam společensky a kulturně žije. „Děláme koncerty, na které se nám vrací pořád stejní návštěvníci už po několik let,“ potvrzuje Marie Vašková.

Na obnově kostela se podílí i jihočeský spisovatel Jan Štifter, který má k místu osobní vztah. „Jezdíval jsem na letní tábor hned za kostelem a pamatuji si kostel skutečně v neutěšeném stavu, kdy ještě scházela střecha. Táboroví vedoucí nás tam zaváděli na bojové výpravy. Chodili jsme v noci do kostela osvíceného svíčkami, vzpomínám si na ten děs nejen z toho, že je noc, ale i z toho kostela, který k nám tak zvláštně promlouval,“ vypráví.

Jan Štifter stojí za aktuální sbírkou, která má pomoci opravit fasády kostela. „My jsme se do Klení vrátili loni, kdy jsme tam pořídili chalupu. A když už tam chalupaříme, tak máme pocit, že tam nějak patříme a že můžeme některým věcem pomoct. Řekli jsme si, že přichází ten správný čas na vyhlášení sbírky na donio.cz. Spolek má vlastní sbírky, dělá benefiční koncerty, nicméně Donio může oslovit další lidi, kteří o spolku nic nevědí,“ vysvětluje.

V nejbližších letech Spolek pro záchranu budovy kostela v Klení čeká oprava věže i šindelové střechy, která po třiceti letech dosluhuje.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související