Největší nepřítel cestovatele je podcenění situace, varuje odborník na cestovní medicínu

12. červen 2019

Navštívil už více než sto zemí a každý rok si připíše v průměru čtyři nové. Rastislav Maďar ovšem necestuje jenom kvůli sobě, ale jako lékař pomáhá všude, kde je potřeba.

Už jako malý kluk zatoužil pomáhat v zemích, kde je lékařská péče obtížně dostupná, a svůj sen si splnil. „Je to nejlepší prevence vyhoření,“ dodává odborník na cestovní medicínu, specialista v oblasti epidemiologie, prevence a kontroly infekčních chorob.

Pozor na to, co jíte

Rastislav Maďar

Mám velmi rád terénní medicínu,“ říká Rastislav Maďar. „Když vyjedu mimo vyspělý svět, do rozvojových zemí, tak přestávám jíst syrovou zeleninu a krémy, majonézy, a dokonce i pečivo, pokud není dodatečně tepelně upravené. Mám svoje automatismy – takové svoje desatero, a díky tomu jsem neměl problémy ani při šestitýdenním pobytu v Egyptě.“

Očkování je základ

Největší nepřítel cestovatele je podcenění situace. Buď si nezjistí dostatek informací, nebo je nedodržuje. Někdy to pak začne drobností, k tomu se přidá druhá třetí a je z toho stav, který ohrožuje život,“ varuje ty, kdo se před cestou nenechají přeočkovat nebo nepřizpůsobí svoji cestu své indviduální kondici a zdravotnímu stavu.

Je oblíbená láhev alkoholu správnou metodou, jak předejít infekcím na cestách? Co by se podle něj mohlo v blízké budoucnosti stát z epidemiologického hlediska největší hrozbou pro lidstvo? A jaké nebezpečné patogeny číhají i v našem nejbližším okolí? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

autoři: Stáňa Lekešová , and
Spustit audio

Související