Největší světový trh s hazardem je v Asii. Americké Las Vegas je dávno jen slabý odvar

31. březen 2024

Králové v jižní Číně kdysi dokázali prohrát hory plné vlků, řeky plné ryb i města plná poddaných. Japonský obchodník s realitami Akio Kashiwagi zase za jeden jediný rok přišel v amerických kasinech o sto milionů dolarů. Největší světový trh s hazardem hledejte v Asii. Kasina a herny v Macau už dávno svými výdělky i počtem zákazníků trumfly podobné podniky v americkém Las Vegas. Asie a hazard patří k sobě.

Vsadit pár mincí s hranatým otvorem uprostřed uměli Číňané už kolem roku 3000 před naším letopočtem. A podle čínských archeologů to tehdy nemuseli být zrovna bohatí obchodníci ani členové císařského dvora.

Čtěte také

Chudí i bohatí sázeli na zápasy kohoutů, závody vepřů, na partičku madžongu nebo na hru s vodními oblázky, která nápadně připomínala dnešní skořápky.

Korejci zase odjakživa milují hazard v podobě karetních her, u kterých nesmí chybět tučný bank. Od Indie po Japonsko a od Mongolska po Austrálii se samozřejmě sází na koňské dostihy, kriket, fotbal nebo badminton.

Objemem sázek, dostupností i počtem sebevražd kvůli nenávratně prohraným vkladům ale všechno válcuje on-line hazard. Stačí mobilní telefon, wi-fi připojení nebo data a do večera můžete být milionářem. Nebo „lůzrem“ bez pomoci.

Čtěte také

„To mrazení, to napětí, jestli vyhrajete a váš vklad se znásobí, nebo přijdete o všechno, milovali lidé už ve starověku. Z historie známe mnoho císařů i králů, kteří by dnes byli hodnoceni jako těžce závislí na hazardu,“ vysvětluje kurátor kambodžského Národního muzea v Phnomphenu.

Z dnešního pohledu by to byli regulérní gambleři. Už kdysi dokázali lidé prohrát celá hospodářství, manželku, děti. Vedlo to k lidským tragédiím a vraždám a stále více proto v Číně, v Japonsku nebo v Koreji vládnoucí elity zakazovaly obyčejným lidem sázet a hrát hazardní hry,“ dodává. 

Asie a hazard se mají rádi

Kontinent, který se pomalu blíží k hranici pěti miliard obyvatel a který generuje roční hrubý domácí produkt v hodnotě 70 bilionů dolarů, je pro hazard neskutečným pokušením. A pokud k tomu připočteme odvěkou zálibu celých národů sázet, riskovat a pokoušet štěstí, je logické, proč se Asie a hazard mají rádi.

Čtěte také

K tradičně bohatým zemím, jakými jsou Čína, Japonsko, Korea, Indie nebo Singapur se přidávají ty, kde střední třída rychle roste – Vietnam, Filipíny, Thajsko nebo Indonésie.

Platí v nich sice různě přísné zákony, někde je dokonce hazard úplně zakázán, ale to jen podporuje gamblingovou turistiku. S kreditní kartou v kapse a platným cestovním pasem není pro Číňana problém vyrazit do barmského, laoského nebo kambodžského kasina. Japonci nebo Tchajwanci zase míří do Macaa.

Víc si poslechněte v pořadu Za obzorem Davida Jakše. Vysíláme v repríze.

autor: David Jakš
Spustit audio

Související