Některé dětské infekční nemoci mohou mít u seniorů fatální průběh

30. srpen 2023

Na dovolené často jezdí prarodiče s vnoučaty. Někdy naopak prarodiče také hlídají vnoučata doma, aby mohli na zahraniční dovolenou odjet jejich rodiče. Často ale při hlídání zapomínáme, že pro starší generaci mohou být velkým rizikem dětské nemoci. Obzvláště nebezpečné je se o nemocné děti přímo starat. Průběh je u každého jiný a především u dospělých často probíhá jinak než u dětí.

Příušnice, spalničky, zarděnky, plané neštovice. Tyto nemoci máme podvědomě spojené s dětmi. Infekci přinese do rodiny jedno z dětí a rodiče už pouze počítají dny, kdy se stejné pupínky nebo červené flíčky a horečka objeví u sourozence. Pokud děti nemoc skutečně v dětství prodělají, získají velmi silnou přirozenou imunitu a je to jejich výhoda do života. Naopak u dospělých je na místě zvýšená opatrnost, zejména pokud dětské nemoci neprodělali.

U dospělého je riziko, že nemoc není včas a správně diagnostikována. Onemocnění se často projevuje nejprve jako běžná viróza, a i když jsou symptomy typické, na dětskou nemoc se v první fázi ani nepomyslí.

Inkubační doba je většinou dva týdny. Propuknutí nemoci ale závisí na tom, jak dalece má dospělý vybudovanou imunitu. Plané neštovice a příušnice mohou dospělým způsobit i jiná onemocnění.

Opatrnost při hlídání dětí

Ačkoliv například plané neštovice pro děti nejsou nebezpečnou nemocí, virus způsobující tuto nemoc je ze stejné skupiny herpes virů, které způsobují pásový opar. Opatrnost je proto na místě v případě, že ve své blízkosti máte dítě, které tímto dětským onemocněním trpí.

Může se totiž stát, že se tento virus dostane i do okolí a postihne ve formě pásového oparu i dospělé jakéhokoliv věku. Obávanou nákazou pro dospělé jsou také příušnice, které mohou způsobit zánět slinivky. Tato nemoc je obávaná rovněž u malých chlapců. Může způsobit zánět varlat a následnou neplodnost.

Při kontaktu se spálou si nezahrávejte

Spála má inkubační dobu pouze týden. Pro dospělého je to vážné onemocnění. I u něj se může projevit horečkami a celkovou vyrážkou, navíc se přidává i nebezpečí kardiálních komplikací.

Při těžkém průběhu může dojít k zánětu ledvin nebo nitroblány srdeční. Proto jakmile se u dospělého po kontaktu s nemocným dítětem objeví vysoké horečky, potíže s dechem, bolest v zádech nebo krev v moči, okamžitě zajistěte převoz do nemocnice, kde je nutné ohlásit, že pacient byl v kontaktu se spálou.

Spustit audio