Někteří pachatelé tráví na parkovištích hodiny pozorováním, mohou vyrušit zamykání vozu, varuje kriminalista

16. leden 2020

Lidé stále nechávají v autech cenné věci. Loni od ledna do listopadu policie řešila jedenáct tisíc případů vloupání se do vozu. Objasnit se podaří jen zlomek. Kriminalista Jakub Al-Rihani popisuje, jak se chránit.

Někteří zloději používají moderní technologie. Jeden ze způsobů, jak v autě nalézt cennou elektroniku, je mobilní aplikace na rozpoznání přístrojů s Bluetooth. „Aplikace zobrazuje nejbližší zařízení. Zloději mohou zjistit, zda se jedná o příslušenství nebo vybavení do aut,“ přibližuje její fungování programátor mobilních aplikací Přemysl Vaculík.

Čtěte také

Schovat mobilní zařízení do kastlíku tedy nic neřeší. Přesto stále platí základní pravidlo: „Nenechávejte viditelně věci ve voze. Lákadlem je i držák na navigaci.“ Vytipování aut bývá různé. U nákupních center si pachatelé vyhlédnou luxusnější vozidla, u nichž předpokládají dražší elektroniku. Pokud někdo nechá na zadním sedadle kabát nebo tašku s notebookem, je to neskutečné lákadlo.“

Zatáhnout za kliku

Řešením je dávat věci do kufru, nicméně kriminalista varuje, že někteří pachatelé tráví klidně hodiny pozorováním. „Jeden ze způsobů vloupání do vozidel je, že pachatel vyruší zamykání vozu. Ten si pak otevře bez známek poškození.“ Při odchodu od auta proto kriminalista doporučuje vždy zkontrolovat, že je vůz skutečně zamčený.

„V zimním období se krade i ze střešních boxů,“ připomíná. Také ty doporučuje zabezpečit: „Sundat je a nechat v garáži,“ říká s nadsázkou. Křehký plast jde totiž jednoduše vylomit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.