Německá doga je přátelská, stačí jí gauč a procházky, ale majitel nesmí být cholerik

27. červenec 2018

Je to obří plemeno, tudíž by majitel měl mít adekvátní sílu, aby psa zvládl. Tak mluví o chovu německých dog veterinář Milan Štourač. „Nemyslím, že by vás doga vláčela od kandelábru ke kandelábru, ale k výchově je síla potřeba,“ říká.

Důležité jsou také podmínky pro chov. „Netvrdím, že musíte mít dům, německé doze stačí gauč, ona je šťastná na divanu, pokud bude s vámi, ale je třeba myslet na to, že dospělý pes může vážit i 90 kilo a když si třeba zlomí nohu, tak se s ním do třetího patra bez výtahu nedostanete,“ připomíná.

Německé dogy jsou podle Milana Štourače vhodné pro aktivní lidi. Pokud někdo cvičí venku, běhá, jezdí na kole, pes to s ním velmi rád absolvuje. Jen je třeba zohlednit jeho věk, štěňata mají ještě křehkou kostru, která se může namáháním poškodit, v roce života už jsou kosti pevnější.

Doga ale bude vděčná i za pomalejší procházku. „Není fixovaná na pohybové aktivity, ale na člověka, se kterým žije. Vybírá si jednu osobu z rodiny, kterou preferuje. Také proto se přestala chovat v armádě, těžko totiž nesla střídání psovodů,“ vysvětluje Milan Štourač.

Pamatuje si, co ji naučíte, ale i křivdu

Plemeno je podle něj velmi přátelské, má rádo lidi a zbožňuje děti. „Je to milý společník, který nevyžaduje žádné velké drezírování. Má možná trochu pomalejší vývoj po psychické stránce, ale není potřeba do ní všechno našlapat jako třeba do německého ovčáka. I když jí to trvá déle, všechno si potom pamatuje. Dlouho si tedy nese i případnou křivdu,“ popisuje chovatel.

Majitel německá dogy by rozhodně neměl být cholerický. „Je to klidný pes, který nemá rád příliš exponované situace,“ zdůrazňuje Milan Štourač.

Plemeno mohou podle něj chovat i starší lidé, ale vždy je třeba přihlédnout k věku a kondici. Když se majiteli něco stane a pes zůstane sám, těžko to nese, kotec v útulku je pro dogy naprosto nevyhovující. Existuje proto už i hnutí Doga v nouzi, které těmto psům pomáhá.

Německá doga může být i metr vysoká. Je to ale na úkor elegance

Německá doga Milana Štourače

Původně bylo plemeno šlechtěno k boji, dnes je to především společenský pes. Německým dogám zasvětil svůj život veterinář Milan Štourač, který ve své stanici za 44 let odchoval už 46 vrhů.

Milan Štourač odchoval 46 vrhů německých dog a má i mnoho ocenění z českých a zahraničních soutěží. „Člověku samozřejmě úspěchy dělají radost, ale kvůli tomu dogy nechovám. Mám spoustu krásných jedinců, kteří se válí doma na divanu a v životě na výstavě nebyli, a jsem za to rád. Podle mě je důležité zařídit psovi plnohodnotný a šťastný život,“ komentuje.

Velká psí plemena mají všeobecně kratší dobu života. Průměrný věk dožití německé dogy v Evropě je zhruba šest a půl roku. Výrazně k tomu přispívá přetočení žaludku, které je u těchto psů časté. Milan Štourač si sice vzpomíná i na jedince, který s ním žil třináct let, ale to je výjimka.

Přesto je podle něj mnoho důvodů, proč si německou dogu pořídit. „Je to ušlechtilý nádherný pes, který vám dokáže vrátit všechno, co do něho dáte. Má svoje nároky, ale vyplatí se to. Německá doga dává srdce na tlapce a vyžaduje člověka, který ji nebude zbytečně trestat a nabídne na oplátku srdce na dlani,“ uzavírá.

Rozhovor o německých dogách přinesl magazín Máme rádi zvířata. Dále nabízí reportáž z příměstského tábora zaměřeného na psy a pravidelnou veterinární poradnu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.